Dostupni linkovi

Hapšenje Putina bila bi objava rata, kaže Medvedev


Ruski predsjednik Vladimir Putin i tada premijer Rusije Dmitrij Medvedev na stranačkoj konvenciji Ujedinjene Rusije 23. novembra 2019.
Ruski predsjednik Vladimir Putin i tada premijer Rusije Dmitrij Medvedev na stranačkoj konvenciji Ujedinjene Rusije 23. novembra 2019.

Svaki pokušaj hapšenja predsjednika Vladimira Putina, nakon što je Međunarodni kazneni sud (ICC) izdao nalog za šefom Kremlja, predstavljao bi objavu rata Rusiji, rekao je u četvrtak, 23. marta, Dmitrij Medvedev zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti.

Izravno je zaprijetio napadom na sjedište bilo koje vlade koja bi omogućila da se to dogodi.

ICC je u petak, 17. marta, izdao nalog za hapšenje, optužujući Putina za ratni zločin nezakonite deportacije stotina djece iz Ukrajine. Rečeno je da postoje razumni razlozi vjerovati da Putin snosi individualnu kaznenu odgovornost.

Reuters izvještava da je bivši predsjednik Medvedev rekao ruskim medijima da je ICC, koji neke zemlje uključujući Rusiju, Kinu i SAD ne priznaju, "pravna ništavnost" koja nikada nije učinila ništa značajno.

"Zamislimo - očito je to situacija koja se nikada neće realizirati - ali ipak zamislimo da je realizirana: trenutni šef nuklearne države otišao je na teritorij, recimo u Njemačku, i bio je uhapšen. Što bi to bilo? To bi bila objava rata Ruskoj Federaciji”, rekao je u videu objavljenom na Telegramu.

Dodao je da bi u tom slučaju svi projektili odletjeli u Bundestag i ured njemačkog kancelara.

XS
SM
MD
LG