Dostupni linkovi

Ruska delegacija se nije pojavila na ročištu pred sudom u Hagu


Sjedište Međunarodnog suda pravde u Hagu (Arhivska fotografija)

Ruska Federacija nije poslala delegaciju na raspravu pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u slučaju koji je pokrenula Ukrajina tražeći hitan nalog Moskvi da zaustavi vojnu akciju u Ukrajini.

Na početku ročišta u ponedjeljak, 7. marta u sudu Ujedinjenih nacija u Hagu, mjesta rezervirana za Rusku Federaciju ostala su prazna, a predsjedavajuća sutkinja Joan Donoghue rekla je da sud "žali" zbog odluke Rusije da ne prisustvuje.

Glasnogovornik ruske ambasade u Nizozemskoj nije odgovorio na Reutersov zahtjev za komentar.

Kijev želi da suci UN-a klasificiraju ruski napad kao genocid i da istovremeno odbace tvrdnju Moskve da je Ukrajina počinila genocid nad ruskom manjinom na istoku zemlje.

Ruski predsjednik Vladimir Putin više puta je ponovio da je ruska "posebna vojna akcija", kako ju je nazvao, "potrebna kako bi se zaštitili ljudi koji su bili izloženi maltretiranju i genocidu" misleći na ljude u istočnoj Ukrajini kojima je ruski prvi ili jedini jezik.

Slučaj se fokusira na tumačenje sporazuma iz 1948. o sprječavanju genocida, koji su potpisale obje zemlje. Ugovor imenuje Međunarodni sud pravde (ICJ) kao forum za rješavanje sporova između zemalja potpisnica.

Poteškoća svakog slučaja na Međunarodnom sudu pravde je u tome što država tužitelj i država tuženik moraju priznati nadležnost suda.

Rusija - a također i Sjedinjene Države - nikada nisu općenito priznavale sud UN-a, već to čine samo od slučaja do slučaja.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG