Dostupni linkovi

Međunarodno pravo dopušta isporuku naoružanja Ukrajini, kazao nemački ministar


Ministar pravde Nemačke Marco Buschman, Berlin, 13. aprila 2022.
Ministar pravde Nemačke Marco Buschman, Berlin, 13. aprila 2022.

Nemački ministar pravde kazao je da isporuka tenkova i drugog teškog naoružanja Ukrajini ne bi – prema međunarodnom pravu – predstavljala ulazak njegove zemlje u rat protiv Rusije.

Ministar pravde Nemačke Marco Buschman rekao je listu Welt am Sonntag u intervjuu objavljenom 16. aprila da međunarodno pravo isporuku oružja ne označava kao ulazak u rat.

Stoga, ako Ukrajina "iskoristi svoje legitimno pravo na samoodbranu, podrška isporukom oružja ne može dovesti do toga da se postane strana u ratu", rekao je Buschman.

Objavljeni komentari dolaze dan nakon što je nemačka vlada saopštila da planira da odredi više od milijardu evra vojne pomoći Ukrajini nakon pritužbi Kijeva da ne dobija teško naoružanje iz Berlina.

Portparolka vlade rekla je za AFP da je Berlin odlučio da poveća svoju međunarodnu pomoć na globalnom nivou u sektoru odbrane na dve milijarde evra – pri čemu je "najveći deo planiran u obliku vojne pomoći u korist Ukrajine".

Sredstva za Ukrajinu će se koristiti za Kijev za vojnu kupovinu, rekli su nemački zvaničnici.

Političke tenzije između Nemačke i Ukrajine porasle su poslednjih dana nakon što je Kijev odbio predloženu posetu nemačkog predsednika Frank-Waltera Steinmeiera, koji je priznao "greške" u previše pomirljivoj politici prema Rusiji u prošlosti kada je bio ministar spoljnih poslova.

Mnogi nemački političari i građani raspravljali su o tome koliko duboko zemlja treba da se uključi u pomoć Kijevu vojnom pomoći u njegovoj borbi protiv invazije Rusije.

Zapadne zemlje, na čelu sa Sjedinjenim Državama, pojačavaju isporuku oružja kijevskim snagama usred očajničkih molbi ukrajinskih lidera.

Nemačka je već obezbedila stotine miliona dolara humanitarne pomoći Ukrajini tokom sukoba.

XS
SM
MD
LG