Dostupni linkovi

Neravnopravnost i diskriminacija žena na svakom koraku


Međunarodni dan žena u Sarajevu, Foto: Midhat Poturović
Međunarodni dan žena u Sarajevu, Foto: Midhat Poturović
Kao i svake godine, 8. mart - Međunarodni dan žena obeležava se širom sveta. Pre tačno 100 godina na konferenciji u Kopenhagenu odlučeno je da će ovaj datum biti praznik svake žene.

Istraživanja pokazuju da je stanje u Srbiji lošije u odnosu na mnoge zapadne zemlje i da su žene diskriminisanije mnogo više nego što se to na prvi pogled čini.

Istraživanje sajta za zapošljavanje Infostud o primanjima žena u Srbiji, pokazalo da one zarađuju 8,5 odsto manje nego muškarci.

Više pročitajte u prilogu Želimira Bojovića Diskriminacija žena najuočljivija prilikom zapošljavanja.

Fondacija CURE iz Sarajeva povodom Međunarodnog dana žena, zajedno sa nekoliko udruženja žena iz drugih bh. gradova, organizovala je osmomartovski marš.

Učesnice marša htele su da ukažu na osnovnu ideju praznika - da žene budu ravnopravne članice društva. Detalje pročitajte u prilogu Zvjezdana Živkovića Žene nedovoljno zastupljene u organima vlasti.

Najveća diskriminacija žena u Hrvatskoj događa se na tržištu rada, a potpuno su zaboravljene seoske žene, istaknuto je danas na brojnim skupovima u Hrvatskoj. Više u tekstu Ankice Barbir-Mladinović Rastuća neravnopravnost žena u hrvatskom društvu.
XS
SM
MD
LG