Dostupni linkovi

Burns: Srbija se mora pomiriti sa nezavisnim Kosovom


Nicholas Burns
Nicholas Burns
Važno je da Srbija prihvati pravo Kosova da postoji kao nezavisna država, izjavio je u intervjuu za RSE Nicholas Burns, bivši američki državni podsekretar, trenutno profesor na “Harvard Kennedy School”.

On je takođe kazao da je od izuzetnog značaja da se riješi problem korupcije na Kosovu, kao i da se poštuju prava srpske zajednice na Kosovu.

RSE: Gospodine Burns, Kosovo i Srbija su uključeni u dijalog koji je nazvan tehničkim. Zbog dosadašnjeg iskustva, malo je ljudi koji su optimisti u vezi rezultata. Da li se slažete sa tim?

Burns: Mislim da je pozitivno to što Kosovo i Srbija razgovaraju. To je uvek dobro, uzimajući u obzir tragičnu istoriju dve strane; uvek je dobro okrenuti
Ukoliko Srbija želi budućnost unutar EU i NATO-a – i Srbija treba da želi takvu budućnost – onda se mora pomiriti sa činjenicom da je Kosovo nezavisno.
se mirnim rešenjima oko razlika koje postoje. Međutim, smatram da bi bilo jako važno da Srbija u potpunosti prizna pravo Kosova da postoji kao jedna nezavisna zemlja. Za mene, to je prvi korak koji se treba poduzeti.

RSE: Proces dijaloga do sada nije bio lak zato što se tehnička pitanja o kojima se razgovaralo takođe mogu interpretirati kao politička. Neki kažu da je sve ovo rezultat disbalansa na početku razgovora, dok drugi smatraju da dijalog može biti način da se stavovi izbalansiraju. Koji je argument po vama čvršći?

Burns: Ne znam da li mogu oceniti čvrstinu bilo kakvog argumenta, ali mogu reći da je pozitivno to što razgovori traju. Takođe mislim da ukoliko Srbija želi budućnost unutar EU i NATO-a – i Srbija treba da želi takvu budućnost – onda se mora pomiriti sa činjenicom da je Kosovo nezavisno i sa činjenicom da se bilo kakve razlike između dve zemlje mogu rešiti mirnim sredstvima, pregovorima, kompromisom, a nikako pretnjama. To bi bio moj stav o tom pitanju.

Ne možemo se vratiti politikama podele

RSE: Međunarodna zajednica i kosovske institucije su najavile okončanje međunarodnog nadgledanja nezavisnosti. Koliko je moguće postići tako nešto, ukoliko sever Kosova i dalje ostane žarište u ovoj zemlji?

Burns: Pozitivna je činjenica da je Kosovo stiglo do ove tačke, gde joj više ne treba nadgledanje izbliza međunarodne zajednice. Ovo je normalan proces, kojem su se mnogi nadali. Situacija na severu je bez sumnje zabrinjavajuća. Zabrinjavajuća je u smislu što još uvek ima onih koji daju podršku onima koji na stari način razmišljaju o Kosovu i koji ne priznaju nezavisnost Kosova. Tako da smatram da međunarodna zajednica, NATO, Evropska unija i Ujedinjene nacije imaju odgovornost da nastave da se angažuju na pružanju podrške nezavisnosti Kosova i da podrže uključivanje ove države u međunarodni sistem. Jako je važno da ne
Jako je važno da se poštuju prava srpske zajednice. To znači pravo na slobodan život, bez lošeg tretiranja, pretnji ili nasilja.
odustanemo od podrške koju smo davali godinama, a koja će biti od suštinskog značaja da se pomogne narodu Kosova da ide napred kao nezavisna država.

RSE: Ko mislite da je krivac za situaciju na severu Kosova? Da li se to može utvriditi 'crno na belo'?

Burns: Kao što znate, ja sam radio kao diplomata u američkoj vladi. Bio sam deo američke strane koja je podržala nezavinost Kosova u februaru 2008. Duboko verujem da je bila ispravna i potrebna odluka SAD da podrži Kosovo. Ne možemo se vratiti u 1999. godinu, ne možemo se vratiti politikama podele u bivšoj Jugoslaviji. Svi bivši delovi te države su sada nezavisne zemlje i Kosovo se ne treba tretirati drugačije. Potreban mu je status i puno priznanje kao nezavisne zemlje. Prema tome, smatram odgovornim nekoliko elemenata srpske vlade, ali istovremeno i političke izjave dela srpske zajednice na Kosovu, koji su odbili da prihvate ono što je sada poznato, a to je slobodno i nezavisno Kosovo.


RSE: Kosovo će uskoro obeležiti četvorogodišnjicu od proglašenja nezavisnosti, ali naravno, postoji još mnogo izazova. Obzirom da ste ekspert u diplomatiji, šta su prepreke? Šta bi bile vaše preporuke?

Burns: Mislim da mi, koji podržavamo kosovsku nezavisnost, želimo da obeležimo ovu godišnjicu. Mislim da je zemlja dobro napredovala kako bi nastavila da održava odnose sa NATO-om, mislim da je dosta toga učinila da pridobije veću podršku međunarodne zajednice, veći broj priznanja, što je sve dobro. Bez sumnje je da je korupcija problem, kako u Vladi, tako i van nje, i ovo je problem na kojem je potrebno da se radi. Kao i sa svim političkim problemima u zemlji, jako je važno da se poštuju prava srpske zajednice. To znači pravo na slobodan život, bez lošeg tretiranja, pretnji ili nasilja. Prava manjinskih zajednica su jako važna u svakom demokratskom mestu. I moja zemlja ima iskustva na tom polju i sami smo naučili iz naše istorije da poštujemo pravo manjina. Tako da je veoma važno da se pitanje korupcije reši i da se poštuju prava Srba. Pravo Srba nije u vezi njihovog odbijanja nezavisnosti Kosova, već njihovo pravo na slobodan život, na miran i slobodan način bez pretnji i lošeg tretiranja, a takvi primeri još uvek postoje na Kosovu i to je bez sumnje zabrinjavajuće.
XS
SM
MD
LG