Dostupni linkovi

Vanredna vijest

ICG: Kritike pravosudnog sistema Kosova


U poslednjem izveštaju Međunarodne krizne grupe (ICG) o Kosovu navodi se da Kosovo mora da učvrsti pravosudni sistem i uspostavi vladavinu zakona u celoj zemlji ukoliko želi da postigne prosperitet i više međunarodnih priznanja. Dužnosnici iz Vlade Kosova nisu hteli da komentarišu izveštaj, dok analitičari kažu da se on mora ozbiljno shvatiti zato što je to za dobrobit Kosova.

U saopštenju Međunarodne krizne grupe, izdatom u sredu, navodi se da se Kosovo i dalje bori sa neujednačenom vladavinom zakona i slabim pravosuđem, te da vlada u Prištini, EULEX i šira međunarodna zajednica treba da se zajednički bore protiv korupcije, da sprovedu reformu pravosuđa, imenuju veći broj sudija i tužilaca, te da unaprede njihovu obuku.

U saopštenju se dalje navodi da slabe pravosudne institucije omogućuju porast organizovanog kriminala i korupcije. Loše vođenje dokumentacije dovodi do nekažnjivosti pojedinaca, najviši policijski zvaničnici su lojalni političarima i spori u primeni savremenih metoda, a sudovi su toliko pretrpani da je mnogima uskraćena pravda, navodi se u saopštenju Međunarodne krizne grupe.

Marko Prelec
Marko Prelec, direktor za Balkan u Međunarodnoj kriznoj grupi, je tokom prezentacije izveštaja u Prištini izjavio je da je uspostavljanje nezavisnog pravosudnog sistema neophodno za dalju afirmaciju Kosova.

“Želimo da podvučemo i naglasimo da smo veoma zabrinuti i da još uvek ne vidimo dokaze u Vladi da želi da dopusti nezavisni pravosudni sistem i vladavinu zakona na Kosova“
, kazao je Prelec.

Vladini dužnosnici nisu hteli da komentarišu ništa u vezi ovog izveštaja a iz opozicije kažu da ovaj izveštaj objektivno odražava realno stanje na Kosovu, naročito kada je u pitanju nedostatak vladavine prava.

Ibrahim Makolli
, potpredsednik Alijanse Novo Kosovo:

„Ono što mi stalno ponavljamo je da bez ojačavanja i povecanja kapaciteta istrage u tužilastvu i sudstvu, veoma je teško očekivati efektivni rezultat u borbi protiv korupcije. Institucije Kosova moraju da uzmu u obzir ovaj izveštaj, kako bi se stvorili efektivni mehanizmi, pravni ili praktični, naročito u borbi protiv korupcije što predstavlja najveću prepreku za razvoj zemlje."


Kritike shvatiti ozbiljno


Analitičar Ramuš Tahiri predložio je Vladi da ozbiljno shvati primedbe u izveštaju, zato što one imaju za cilj poboljšanje situacije u oblasti vladavine zakona.

Ramuš Tahiri
“Ovu ocenu stanja treba prihvatiti dobronamerno, zato što je u dobrobit Kosova da ima nezavisno sudstvo i efektivni policijski sistem. Takođe je u interesu Kosova da sarađuje sa EULEX-om u borbi protiv organizovanog kriminala”, ocenio je Tahiri.

Prelec, iz Međunarodne Krizne Grupe, kazao je i to da se međunarodna zajednica ne pokazuje jedinstvenom kada je u pitanju podrška EULEX-u, misija za vladavinu prava na Kosovu.

„Mislimo da je međunarodna zajednica, nažalost, donekle podeljena sa podrškom EULEX-u, i mislimo da je veoma važno da međunarodna zajednica potpuno podrži napore EULEX-a, ne samo u oblasti organizovanog kriminala, već i napore u sprovođenju vladavine prava na severu“, naglasio je Prelec.

Portparol EULEX-a u Prištini Karin Limdal kaže da je važno da mandat ove misije bude podržan od svih članica EU, a to je dovoljno EULEX-u kako bi radio u sklopu mandata za ojačavanje vladavine zakona.

„Mi imamo potpunu podršku od zemalja koje su nas poslale ovde da sprovedemo mandat koji je u vezi nadgledanja i savetovanja institucija za ojačavanje vladavine zakona, gde imamo i određenu egzekutivnu funckiju što smo i upotrebili tokom poslednje istrage“, rekla je Limdal.

Govoreći o istragama u kosovskom Ministarstvu za transport, Prelec je kazao da izjave premijera i vladinih zvaničnika na početku nisu bile ohrabrujuće, ali je izrazio uverenje da se Vlada neće dalje mešati u ove istrage.
  • 16x9 Image

    Amra Zejneli Loxha

    Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u SAD-u. Novinarstvom se počela baviti 2001. Radi na Javnom servisu Kosova kao odgovorni urednik radijskog programa za zajednice, a kosovskom dopisništvu RSE pridružila se 2010.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG