Dostupni linkovi

Kumanovska grupa kriva za terorizam


Sud u Skoplju osudio 33 osobe za terorizam u Kumanovu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00

Sud u Skoplju osudio 33 osobe za terorizam u Kumanovu

Krivični sud u Skoplju je u četvrtak, 2. novembra, saopštio da su 33 od ukupno 37 optuženih za terorizam i terorističku organizaciju u slučaju kumanovskog Divog Naselja, krivi za to delo, a četvorica su oslobođeni optužbi.

Sedam optuženih su osuđeni na kaznu doživotnog zatvora, drugih 13 su dobili po 40 godina zatvora, a ostali su osuđeni na kazne zatvora u trajanju od 12 do 20 godina. Oko zgrade Suda je bilo primetno povećano policijsko prisustvo, a nakon saopštenja presude došlo je do incidenta, kada je jedno lice prišlo blizu obezbeđenju, pa su mu pripadnici MUP-a oduzeli ranac koji je nosio.

Inače, u napadima u Kumanovu 9. i 10. maja 2015. godine poginulo je osam pripadnika bezbednosnih snaga, a oko 40 je bilo povređeno. Sudski proces je počeo u februaru 2016. godine, kada su optuženi članovi oružane grupe koji su u pritvoru, bili sprovedeni u sud uz visoke bezbednosne mere.

Nekoliko policajaca je poginulo još u prvom času pucnjave, ujutro 9. maja pre dve i po godine, ali su te informacije objavljene tek u večernjim satima. Stanovništvo iz takozvanog Divog Naselja je bilo evakuisano u popodnevnim satima, a iznad grada se dizao dim, nadleteli su helikopteri i čuli su se povremeni rafali iz vatrenog oružja.

Kumanovo - dan poslije
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:04:48 0:00

Posle dvodnevne bitke, policiji se predalo 29 članova grupe koji su optuženi za terorizam. Krvavi incident se desio samo nekoliko meseci nakon prvog objavljivanja takozvanih bombi od strane tadašnje opozicije, koja je optužila vlasti za veliku aferu sa prisluškivanjem. Samo dva dana posle kumanovskih sukoba, ostavke su dali tadašnja ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankuloska i raniji direktor Uprave za bezbednost i kontraobaveštavanje Sasho Mijalkov, kao i ministar za transport Mile Janakieski. Oni nisu objavili detalje o svojim ostavkama, ali u javnosti se otvorila sumnja o njihovoj involviranosti u događaje u Divom Naselju.

Jednu godinu kasnije na optuženičkoj klupi su se pridružili još osmoro, optuženih za logističku podršku u, kao što je tužilaštvo definisalo ovo delo, terorističkoj akciji.

Novi ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski je nedavno najavio da vlada planira i dodatnu međunarodnu istragu o ovom slučaju, da bi se raščistile sve moguće dileme. Na početku sudskog procesa deo optuženih je priznao učešće u oružanom sukobu, a jedan od njih, poznat kao komandant Sokoli, je priznao krivicu, ali je ubrzo promenio mišljenje, objašnjavajući da ne priznaje delo, odnosno da ne priznaje da je to što su uradili terorizam. U njihovim uvodnim rečima, deo optuženih su tada tvrdili da su bili iskorišćeni za nečije političke ciljeve.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG