Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Alternativna medijska scena regiona odgovor na pretnje i pritiske


Vreme je za intenzivniju saradnju u regionu zbog ugroženosti medijske profesije: Regionalna novinarska mreža

Članovi Novinarske mreže koja okuplja novinare iz zemalja bivše Jugoslavije poručili su da je vreme za bolju i neposredniju saradnju u regionu jer je u svim zemljama ugrožena medijska profesija. Oni su istakli značaj formiranja alternativne medijske scene.

Neformalna Novinarska mreža profesionalaca iz zemalja bivše Jugoslavije nastala je kao reakcija na suženu medijsku slobodu i kao odgovor na pretnje koje se upućuju novinarima u regionu.

Novinarka iz Beograda Žarka Radoja ističe da je ključni motiv za pokretanje saradnje solidarnost.

Primarno nam je važno da radimo na solidarnosti, s obzirom da znamo kakva je situacija u medijskoj sferi. I da ukažemo na to da zapravo treba da istupamo i da reagujemo zajedno kao i da pokušamo da u zemljama u kojima radimo pokazujemo širu priču“, rekla je ona.

Direktor Fondacije "Slavko Ćuruvija" Ilir Gaši je dodao da izostanak reakcije države na napade i pretnje novinarima zapravo predstavlja pritisak na medijske radnike.

Država će stajati sa strane i pustiti novinara da se trese od straha ili dobije batine: Ilir Gaši
Država će stajati sa strane i pustiti novinara da se trese od straha ili dobije batine: Ilir Gaši


„Kada govorimo o nepostojanju reakcije države na to, treba da razumemo da nije stvar samo o nehatu i nekompetentnosti, već često biva da će država prosto stajati sa strane i posmatrati kako se stvari odvijaju i pustiti novinara da se trese od straha ili da dobije batine“, rekao je on.

Novinar iz Bosne i Hercegovine Eldin Hadžović ističe da su pritisci na novinare posebno izraženi na lokalu.

„Pretnje i fizički obračuni se najčešće dešavaju na lokalnom nivou a mi to zapravo ne vidimo na tom nekom mejnstrim nivou, jer je novinarima lokalnih radija, novina ili televizije često onemogućeno da rade svoj posao“, naglašava on.

Makedonski novinar Borjan Jovanovski kome su prošle godine upućene pretnje smrću i ostavljen venac sa porukom „poslednji pozdrav“, kaže da je jedini odgovor na ovakve situacije još profesionalni rad.

„Profesionalno novinarstvo je pravi odgovor na to, možda i jedini. Ako na sve te pretnje odgovorimo sa još profesionalnijim radom, i medijskim produktom, ja mislim da je to ono što zapravo najviše muči one koji nam prete“, rekao je on.

Novinar iz Hrvatske Ladislav Tomičić je istakao da zbog suženog medijskog prostora neophodno je izgraditi jednu alternativnu medijsku scenu.

„Vidim dosta prostora za takav rad, vidim dosta načina kako može da se finansira jedan ovakav poduhvat. Svi mi se suočavamo sa skoro istim stvarima, nama zapravo samo treba puno entuzijazma da krenemo“, smatra on.

U okviru skupa Novinarske mreže učesnici su razgovarali i o položaju javnih servisa u regionu. Oni su se saglasili da je neophodno konstantno podsećati javne servise da rade u interesu građana.

Mi ćemo nastavljati borbu za medijsku slobodu: Sanja Kljajić
Mi ćemo nastavljati borbu za medijsku slobodu: Sanja Kljajić


Novinarka iz Novog Sada Sanja Kljajić u ime Pokreta „Podrži RTV“ naglasila je da protestima protiv smena na Javnom servisu Vojvodine građani u sve većem broju razumeju da su javni servisi njihovi mediji.

„Uspeh je to što su građani počeli da obraćaju pažnju na rad RTV-a. Mi ćemo nastavljati borbu za medijsku slobodu“, istakla je ona.

Kljajić je svojim novinarskim radom na Javnom servisu Vojvodine kao i zbog otkaza koji je dala zbog cenzure u tom medijskom javnom servisu dobila novinarsku nagradu za etiku i hrabrost „Dušan Bogavac“.

Ukupan zaključak učesnika skupa je da je položaj javnih servisa u čitavom regionu loš, kao i da su medijske slobode ugrožene. Takva situacija traži odgovor u vidu jačanja prekogranične saradnje novinara.

  • 16x9 Image

    Norbert Šinković

    Diplomirao je na Odseku za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Radijskim novinarstvom počinje da se bavi još u srednjoj školi. Od 2011. dopisnik RSE.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG