Dostupni linkovi

Mediji: Razrešen zamenik tužioca u slučaju za paljenje kuće novinara


Novinar Milan Jovanović ispred zgrade suda u Beogradu (april 2019.)
Novinar Milan Jovanović ispred zgrade suda u Beogradu (april 2019.)

Zamenik javnog tužioca Drugog osnovnog javnog tužilaštva Srbije Predrag Milovanović, postupajući u predmetu protiv optuženih za paljenje kuće novinara portala Žig info Milana Jovanovića, razrešen je dužnosti odlukom republičke javne tužiteljke Zagorke Dolovac, objavio je portal Cenzolovka 22. aprila.

Prema navodima Cenzolovke, Milovanović je "ličnom odlukom" Zagorke Dolovac, oslobođen dužnosti zamenika javnog tužioca da bi se posvetio samo obavljanju funkcije člana Državnog veća tužilaca (DVT), na koju je izabran krajem prošle godine.

Konstitutivna sednica Državnog veća tužilaca održana je 6. aprila ove godine, a već 9. aprila, Predrag Milovanović je dobio rešenje kojim mu se onemogućava da vodi predmet paljenja kuće novinara Milana Jovanovića i njegove supruge Jele Deljanin.

Dolovac je takođe predsednica DVT, a od šest novoizabranih članova tog tela, samo dvoje je razrešeno funkcije zamenika tužioca, dok će četvoro njenom diskrecionom odlukom nastaviti da se bavi svojim dosadašnjim poslom i pored angažmana u DVT.

"Javna tužiteljka Dolovac se bez ikakvog obrazloženja oglušila i ignorisala zahteve Predraga Milovanovića da nastavi da radi značajan medijski predmet", navodi Cenzolovka.

Po oceni tog portala, Predrag Milovanović nije krio svoju zabrinutost i razočaranost zbog odluke da bude "oslobođen" zastupanja optužnice u slučaju paljenja kuće Milana Jovanovića.

Zagorka Dolovac iznela je odluku o njegovom razrešenju pod tačkom razno na sednici 6. aprila, iako tako važna odluka zaslužuje da bude posebna, unapred najavljena tačka dnevnog reda, dodaje Cenzolovka.

Takođe, odluka Zagorke Dolovac je većinom glasova potvrđena na telefonskoj sednici DVT, na kojoj je Milovanović ponovio svoj zahtev da nastavi da postupa po predmetima koje je vodio – do pravosnažnosti.

Iako je predsednica DVT Dolovac na sednici od 6. aprila rekla da će ovaj njegov zahtev razmotriti i doneti odluku koja će biti najbolja za javnotužilačku organizaciju, odluka nije obrazložena, kao što ni u rešenju nije ostavljena mogućnost da Predrag Milovanović nastavi da prati svoje predmete do pravosnažnosti.

Prema Zakonu o Državnom veću tužilaca, izborni članovi DVT iz redova zamenika javnih tužilaca mogu da nastave da obavljaju svoju funkciju i ne moraju da od nje budu oslobođeni.

Zakon decidirano, u članu 11 kaže da se član Veća "može osloboditi vršenja funkcije zamenika javnog tužioca za vreme obavljanja funkcije u Državnom veću, na osnovu odluke Državnog veća".

Cenzolovka je poslala mejl sa pitanjima za predsednicu DVT Zagorku Dolovac zašto je doneta takva odluka uprkos protivljenju Milovanovića, kao i njegovom radu u predmetu za paljenje kuće novinara, u kome je "napravljen veliki korak u efikasnosti privođenja pravdi okrivljenih i osećaju da je pravda dostižna, a zločin kažnjiv", ali nije dobila odgovor.

Postupajući sudija u prvostepenom postupku za paljenje kuće novinara Slavko Žugić otišao je u penziju, a po oceni Cenzolovke najviše zabrinjava to što je i zamenik javnog tužioca Predrag Milovanović, suprotno i uprkos svojim željama i zalaganju da ovaj važan slučaj dovede do pravosnažnosti, onemogućen da zastupa i brani optužnicu.

Za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića u Vrčinu kod Beograda su 23. februara prvostepeno osuđeni Dragoljub Simonović, bivši predsednik beogradske Opštine Grocka, i još dve osobe.

Milan Jovanović: 'Neće me naterati da prestanem sa istraživanjem'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00

Simonović je kao nalogodavac osuđen na četiri godine i tri meseca zatvora, a istu kaznu dobio je i Aleksandar Marinković koji je u bekstvu, i za koga je utvrđeno da je ubacio molotovljev koktel u garažu Jovanovićeve kuće.

Na četiri godine osuđen je Vladimir Mihailović za koga je utvrđeno da je kao posrednik pronašao izvršioca ovog krivičnog dela.

XS
SM
MD
LG