Dostupni linkovi

Medicinski stručnjaci sumnjaju u Lesinovu autopsiju


Bivši ruski ministar za medije Mihail Lesin.

Kost u vratu koja se retko lomi, a i kada se to desi, skoro uvek je posledica davljenja ili gušenja. Krvarenje mekog tkiva na mišiću sa strane i zadnjem delu vrta. Nadut mozak. Obimne modrice i posekotine na nogama, rukama, grudima, licu i lobanji.

Zvanični zaključak je da je smrt bivšeg savetnika Kremlja za medije Mihaila Lesina u vašingtonskoj hotelskoj sobi 5. novembra 2015. bila slučajna, izazvana povredama tupim predmetima na glavi i drugim delovima tela usled padova tokom pijančenja, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Ipak više forenzičkih patologa i medicinskih veštaka koji su pažljivo ispitivali rezultate autopsije i druge dokumente koje je dobio RSE od vašingtonske Kancelarije glavnog medicinskog veštaka postavilo je nova pitanja da li je bogati bivši insajder u Kremlju možda ubijen.

"Uradio sam 12.000 autopsija tokom moje karijere", rekao je Donald Džejson (Jason), konsultant za forenzičku patologiju i penzionisani profesor Medicinskog fakulteta Vejk forest univerziteta iz Severe Karoline. "Dobar broj njih su bili alkoholičari. I nikada nisam video slomljenu podjezičnu kost nekoga ko je pao pijan".

Podjezična kost povezana s misterijom

Činjenica da je Lesinova podjezična kost - tanka kost u obliku slova "U" smeštena na samom vrhu vrata, iznad grkljana i tik ispod donje vilice - slomljena, samo je jedan aspekt autopsije koji su istakli stručnjaci koji su govorili za RSE.

Autopsijski izveštaj koji je dobio RSE posle više od dve godine sporenja oko Zakona o slobodnom pristupu informacijama je nepotpun; neke stranice su veoma redigovane, potpisi su prekriveni korektorom. Ali detalji laboratorijskih rezultata, zapažanja patologa iz kancelarije glavnog medicinskog veštaka i Univerziteta Džordžtaun, te neidentifikovanog forenzičkog antropologa su uključeni u relativno precizan opis.

Prema stručnjacima koji su govorili za RSE, ipak, takođe se postavlja više pitanja o zvaničnom zaključku da je Lesinova smrt bila slučajna, izazvana "povredama tupim predmetom na njegovoj glavi, s doprinosom povreda tupim predmetima na vratu, torzu, gornjim ekstremitetima i donjim ekstremitetima koji su naneti padovima, s kritičnim trovanjem etanolom".

"Nikad nisam video nešto ovako", rekao je Tom Endrus (Andrews), koji se penzionisao 2017. s mesta glavnog medicinskog veštaka u saveznoj državi Nju Hempšir i koji je pregledao dokument na zahtev RSE-a.

"Ovo je neobičan slučaj, kompleksne povrede, čak i za alkoholičara", rekao je on. "To je neobičan sticaj povreda da se vidi u slučajnoj smrti, u padu ili nizu padova, s visine stajanja".

Kancelarije glavnog medicinskog veštaka, do vremena objavljivanja ovog članka, nije odgovorila na imejl kojim je tražen dalji komentar.

Dupont hotel u Vašingtonu u kojem je Lesin pronađen mrtav.
Dupont hotel u Vašingtonu u kojem je Lesin pronađen mrtav.

Pogrešna teorija?

Vašingtonski medicinski veštak 10. marta 2016. je objavio svoj inicijalni nalaz, identifikujući "povredu tupim predmetom" kao uzrok smrti. Posle više nedelja, zvaničnik u kancelariji veštaka odgovorio je na pitanja neimenovanog pomoćnika državnog tužioca SAD. Među pitanjima su bili vreme i mogući uzroci lomljenja podjezične kosti koja je uklonjena i odvojena od Lesinovog tela.

Zvaničnik, koji je dokumentovao razgovor u dodatnom izveštaju datiranom na 1. april 2016., koji je uključen u fajl predat RSE-u, primećuje da se fraktura dogodila "u vreme ili blizu vremena" smrti. Dok se drugi uzroci ne mogu isključiti – uključujući "značajan pad" ili da je kost slomljena tokom autopsije - takva povreda se "često povezuje s vešanjem ili gušenjem rukama", napisao je zvaničnik.

U slučaju gušenja, dodao je zvaničnik, on bi očekivao da se "povreda mekog tkiva poveže s udarcem".

U beleškama uključenim u autopsijski izveštaj, neimenovani veštak je opisao da je bilo neke povrede na tkivu s leve strane Lesinovog vrata.

Grafička ilustracija podjezične kosti
Grafička ilustracija podjezične kosti

Podjezična kost je jako dobro zaštićena, prema rečima više medicinskih stručnjaka koji su govorili za RSE, da njeno lomljenje zahteva precizan udarac: određeni pad na oštru ivicu predmeta, na primer, ili udarac u vrat.

Poznat kao alkoholičar, Lesin je bio teško pijan u vreme svoje smrti, navodi se u policijskom izveštaju i medicinskom izveštaju koji povrede pripisuje padu.

Kao i svi stručnjaci koje je intervjuisao RSE, Džejson je pregledao ceo izveštaj. On je rekao da nije ubeđen zvaničnim objašnjenjem.

"Mogao je biti prebijen ili skoro pa mučen, ima povrede kolena, možda od pada, teško je reći", rekao je Džejson koji je četiri decenije obavljao autopsije.

Svi veštaci koje je intervjuisao RSE su rekli da je lomljenje podjezične kosti tokom autopsije, mada nije nezabeleženo, retko - čak izuzetno retko, prema rečima jednog stručnjaka. Endrus, bivši glavni medicinski veštak Nju Hempšira, takođe je istakao manjak potpune informacije o autopsiji, kao što je uobičajeno spominjanje u beleškama medicinskog veštaka ako bi podjezična kost bila slomljena tokom autopsije.

Lesinova soba nakon što je pronađen mrtav.
Lesinova soba nakon što je pronađen mrtav.

Više pitanje nego odgovora

Endrus i drugi stručnjaci su rekli da medicinske beleške i laboratorijski rezultati sugerišu da je Lesin možda bio u komi u osam sati uveče pre nego što je pronađen mrtav. U 8.17 čuvar i menadžer hotela Dupont sirkl (Dupont Circle) proverili su stanje Lesina i pronašli ga u sobi, kako onesvešćen leži s licem na tepihu, ali da još diše. Pošto nisu uspeli da ga probude, izašli su iz Lesinove sobe. To je poslednji put da se zna da je viđen živ.

Endrus kaže da dostupna evidencija izgleda ukazuje da je Lesin umro sporo, možda nekoliko sati pošto je poslednji put viđen živ.

"On se održao u životu prilično dugo pošto je zadobio povredu glave da je njegov mozak mogao da se bitno naduje", rekao je on, povodom glavnog uzroka Lesinove smrti.

"Na prvi pogled, ograničen onim što sad vidim, deluje kao da je neko napadnut, koga je povredio napadač, a možda jeste ili nije imao odbrambene povrede na rukama", rekao je Endrus. "Mislim da ima veoma sumnjive povrede".

Neki stručnjaci koje je konsultovao RSE smatraju da je zvaničan zaključak o Lesinovoj smrti moguć, ali da je i dalje problematičan.

Li En Grosberg (Lee Ann Grossberg), koja je radila kao medicinska veštakinja u kancelariji okruga Haris u Teksasu, gde se nalazi grad Hjuston, rekla je da informacije dostupne u autopsijskom izveštaju izgledaju kao da podržavaju zaključak vašingtonskog medicinskog veštaka.

"Mene najviše zabrinjava što, pored brojnih povreda koje deluju saglasne sa slučajnim povredama, postoje i brojne povede koje deluju saglasno s nanetim povredama, kao one dobijene u fizičkom razračunavanju", navela je za RSE u imejlu.

Grosberg, koja je navela da je konsultantkinja za slučajeve forenzičke patologije 18 godina, rekla je da te povrede uključuju više povređenih oblasti tupim predmetima na glavi, vratu i licu - neke po položaju i broju koje ne deluju saglasne sa slučajnim povredama. Ona je rekla da to uključuje krvarenje zabeleženo u mišićima vrata i moguć prelom podjezične kosti.

"Nije poznato da li su slučajne ili su nanete povrede ili su kombinacija ta dva doprinele smrti ili su je izazvali. Prema tome, moje mišljenje, zasnovano na ograničenim informacijama kojima raspolažem, bilo bi da je način (smrti) neodređen", rekla je ta RSE.

Kendal Krauns (Kendall CrownsI), zamenik glavnog medicinskog veštaka u okrugu Trevis u Teksasu, gde je državna prestonica Ostin, rekao je da je Lesin zaista mogao umreti samo od pada.

Fraktura podjezične kosti bez povezanog "petehijalnog krvarenja" u očima, posebno je među stvarima koje su ga dovele do njegovog zaključka. Treba dodati, rekao je on, nespominjanje oštećenja arterije u bazi vrata.

"Ono što on ima jesu sve te modrice u istaknutim oblastima koje je mogao zadobiti padom, a onda ima tu čudnu frakturu vrata, koja bez informacija, a insistiram da je to u najmanju ruku neobično, slučajnog pada", rekao je on.

Lesinova soba nakon što je pronađen mrtav.
Lesinova soba nakon što je pronađen mrtav.

Nema očiglednog slučaja

I vašingtonsko policijsko odeljenje i FBI su objavili dokumenta povezana s Lesinovom smrću, u kojima se spominje video s kamera za nadzor u hotelu Dupont sirkl. Oko 300 sati snimaka je FBI uzeo na ispitanja, navodi se u dokumentima koje je objavila ta agencija.

Policijski izveštaji, međutim, tvrde da je postojao "problem" s diskom na kojem je video snimak s poslednjeg, devetog sprata gde je Lesin odseo. Neidentifikovani agent tvrdi da nije mogao da pregleda snimak iz hodnika na devetom spratu od 13.02 do 23.14 usled problema s diskom - što je period koji uključuje skoro tri sata pošto je Lesin poslednji put viđen živ.

Nije jasno da li je taj konkretan snimak ikada pregledan.

Upitana za dalji komentar po pitanju snimka, vašingtonska policija je prosledila pitanja ministarstvu pravde SAD, koje nadzire i FBI i državnog tužioca za Okrug Kolumbija. Ministarstvo pravde, u međuvremenu, prosledilo je pitanja RSE-a vašingtonskom policijskom odeljenju.

Niz dokumenata koje je RSE dobio ove nedelje, međutim, uključuje jedan nazvan "hronologija snimka kamere 903" - što je referenca na sobu u hotelu Dupont sirkl u kojoj je pronađeno Lesinovo telo. Hronologija beleži ulaske u sobi i izlaske iz nje Lesina i hotelskog osoblja na dan kada je poslednji put viđen živ, uključujući poslednju posetu tog dana hotelskog personala.

Jedinica FBI-aja za forenziku audija i videa i analizu slika tražila je od kancelarije u Vašingtonu te agencije u julu 2016. da ispita snimak video nadzora s jedne kamere - čija je lokacija redigovana - u hotelu Dupont sirkl da se odredi da li je "bilo kako menjan". Jedinica je ustanovila da "nema indikacija... montaže ili promene sadržaja".

Dva policajca i zvaničnik kancelarije državnog tužioca SAD 16. maja 2016. su posetili tu hotelsku sobu. Izveštaj spominje da su inicijalne policijske fotografije napravljene u hotelskoj sobi 5. novembra pokazale slomljen komad drveta s noge krevete, na podu ispod kreveta. Takođe navodi da su inicijalne policijske fotografije prikazale sobu s okruglim stolom na kojem deluje da je slomljen jedan metalni deo. Sto je zamenjen drvenim stolom pre vremena posete 16. maja 2016.

Lesinova soba nakon što je pronađen mrtav.
Lesinova soba nakon što je pronađen mrtav.

Smrt medijskog tajkuna

Čak i pre njegove smrti u novembru 2015. Lesinovu karijeru su pažljivo pratili posmatrači iz Kremlja predsednika Vladimira Putina.

Veći deo ogromnog Lesinovog bogatstva je došao od privatne kompanije koju je osnovao 90-ih za prodaju televizijskog oglašavanja na ruskom tržištu TV oglašavanja koje je bilo u bumu. Tu kompaniju Video internešnal (Video International - VI) kasnije je kupio Juri Kovalčuk, glavni akcionar Banke Rusije, koja je blisko povezana s Kremljom.

Lesin je odigrao glavnu ulogu u izbornoj kampanji Borisa Jeljcina 1996. i bio je glavni portparol u potonjem delu Jeljcinovog mandata, uključujući u vreme Jeljcinove nagle odluke da podnese ostavku, objavljene 31. decembra 1999. godine, i imenovanja Putina za njegovog naslednika.

Kao Putinov ministar za medije početkom 2000-ih, Lesin je bio ključan u stavljanju nacionalnih TV kanala pod kontrolu Kremlja, prvenstveno NTV-a, kanala poznatog u to vreme po kritičnom novinarstvu. On je osnovao Rusija danas (Russia Today), globalnog glasnogovornika Kremlja koji je danas poznat kao RT.

Pao je u nemilost Kremlja iz nepoznatih razloga između 2012. i 2014. i uveliko je izašao iz vidokruga javnosti.

Među mnogim pitanjima o Lesinovim poslednjim danima jeste šta je uopšte radio u prestonici SAD. Na pitanje istražitelja, njegov sin Anton, koji živi u Kaliforniji, rekao je da ne zna.

Lesin nije bio poznat kao redovni posetilac Vašingtona. Ali ubrzo posle njegove smrti, isplivalo je da je jedan od razloga što je bio u prestonici SAD to da je trebalo da prisustvuje gala večeri za prikupljanje novca u Kenan institutu (Kennan Institute) Centra Vilson (Wilson) 3. novembra, dva dana pre nego što je pronađeno njegovo telo.

Jedan od filantropa kojima je odata počast te večeri bio je uticajni ruski bankar Pjotr Aven. Lesin nije prisustvovao događaju.

Aven je takođe 4. novembra prisustvovao privatnom događaju u Atlantskom savetu (Atlantic Council), drugom vašingtonskom tink tenku. Prema osobi upoznatoj s tim događajem, Lesin je tražio da i on bude tamo, ali su organizatori odbili da ga uključe.

Novac pronađen u Lesinovoj sobi.
Novac pronađen u Lesinovoj sobi.

Konačno određenje je neodređeno

Karl Vilijams (Williams), glavni medicinski veštak u pensilvanijskom okrugu Alegeni, gde se nalazi Pitsburg, ponovio je druga zapažanja da nepostojanje daljih informacije iz policijskih istražnih izveštaja otežava da se dođe do pune slike.

"Ključ za ovaj slučaj leži u onom čega nema u dokumentu medicinskog veštaka", rekao je on. "Više fali u dokumentu medicinskog veštaka nego što ima".

Što se tiče podjezične kosti, on je rekao, "bilo bi izuzetno retko videti takvu frakturu od pada".

"To je suština. Zbog svega u tome osećam da ne izgleda kao pad", rekao je Vilijams.

Okružena skepsom, dva zapažanja koja su imali skoro svi stručnjaci koje je konsultovao RSE: prvo, Lesin izvesno nije pretučen na smrt bejzbol palicom ili sličnim predmetom, što je teorija kojoj se razmatrala na početku.

I drugo, kako je Vilijams rekao: "Način smrti bi trebalo smatrati neodređenim".

XS
SM
MD
LG