Dostupni linkovi

Autopsija otkrila uzrok smrti bivšeg Putinovog savetnika


Mihail Lesin (desno) 2002., kao ministar za medije, sluša dok govori predsednik Vladimir Putin.
Mihail Lesin (desno) 2002., kao ministar za medije, sluša dok govori predsednik Vladimir Putin.

Mihail Lesin, bivši ruski ministar za medije koji je pronađen mrtav 2015. u hotelskoj sobi u Vašingtonu, pretrpeo je prelom kosti u vratu tik ispod vilice "u vreme ili blizu vremena" smrti, pokazuju dokumenta koje je objavio medicinski veštak u tom gradu, što daje nove detalje o njegovim poslednjim danima, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Nalaz ne daje jasne dokaze kriminale aktivnosti u Lesinovoj smrti; drugi iskaz u dokumentima sugeriše da je kost možda oštećena "posle smrti" - možda tokom autopsije.

Mihail Lesin razgovara s Vladimirom Putinom
Mihail Lesin razgovara s Vladimirom Putinom

Taj detalj, ipak, zajedno s drugima u dokumentu na 149 strana koji je pokazan ekskluzivno RSE-u, nudi dosad najprecizniji naučni opis Lesinove smrti, koju su zvaničnici proglasili slučajnom i za koju su naveli da je izazvana povredama tupim predmetom tokom prevelikog unošenja alkohola.

Nekada moćni medijski savetnik predsednika Vladimira Putina, Lesin je pao u nemilost elite u Kremlju negde oko 2012. i smanjio je pojavljivanje u javnosti pre nego što je 5. novembra 2015. pronađen mrtav u hotelu Dupont Circle, koji se nalazi nekoliko blokova od Bele kuće.

Dokument je objavila Kancelarija glavnog medicinskog veštaka u odgovoru na tužbu po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama koju je pre skoro dve godine podneo RSE. Sudija u Vašingtonu Hajram Puidž-Lugo (Hiram Puig-Lugo) naložio je prošlog meseca tom gradu da preda dokumenta.

Među novim detaljima objavljenim u dokumentima su:

  • Lesinova podjezična kost - koja se nalazi na sredini između grkljana i donje vilice - potpuno je slomljena;
  • FBI je razmatrao da preuzme slučaj početkom 2016. Nije poznato da li je agencija formalno to učinila, mada ranija dokumenta koja je objavila pokazuju da su njeni agenti bili uključeni u ispitivanje svedoka i pregledanje video snimaka s hotelskih kamera;
  • Lesinov sin Anton, koji živi na Beverli Hilsu u Kaliforniji, rekao je istražiteljima da ne zna zašto je njegov otac bio u prestonici SAD i takođe je prijavio da je Lesin redovno mnogo pio na poslovnim putevima;
  • Dan pošto je Kancelarija glavnog medicinskog veštaka objavila prvobitni izveštaj, jedan od njenih zvaničnika je pozvan da se pojavi pred krivičnom velikom porotom koja je razmatrala Lesinovu smrt;
  • U izveštaju podnetom na dan Lesinove smrti, forenzički istražitelj u Kancelariji glavnog medicinskog veštaka napisao je da ga je detektiv pozvao i rekao da ga je "prijatelj" bivšeg ruskog zvaničnika kontaktirao i "pitao o lokaciji preminulog".​
Neke od 149 stranica iz izveštaja.
Neke od 149 stranica iz izveštaja.

Uprkos zvaničnom zaključku da je smrt bila "slučajna", Lesinove veze s ruskom vladajućom elitom, bizarne okolnosti njegove smrti i niz čudnih umiranja Rusa širom sveta podgrejali su uporne spekulacije da je možda ubijen.​

Povreda tupim predmetom

Četiri meseca posle Lesinove smrti 10. marta 2016., probitni izveštaj kancelarije medicinskog veštaka proglasio je da je Lesin umro od povreda tupim predmetom na glavi, vratu, torzu, gornjim i donjim ekstremitetima, ali je navedeno da je način na koji je umro "neodređen".

Dan posle te objave, prema novoobjavljenim dokumentima, zvaničnik iz kancelarije medicinskog veštaka je pozvan da se pojavi pred krivičnom velikom porotom koja je istraživala Lesinovu smrt.

Mihail Lesin stoji iza bivšeg predsednika Borisa Jeljcina, njegove supruge Naine i ćerke Tatjane Dijačenko
Mihail Lesin stoji iza bivšeg predsednika Borisa Jeljcina, njegove supruge Naine i ćerke Tatjane Dijačenko

Finalni izveštaj, koji su u oktobru 2016. objavili kancelarija javnog tužioca SAD za Vašington i gradska policija, okarakterisao je da je smrt slučajna, te da su je izazvale ili joj doprinele povrede tupim predmetom na glavi, vratu, torzu i gornjim i donjim ekstremitetima "nanete padovima". Kritično trovanje etanolom je navedeno kao faktor.

Izveštaji s autopsije koje je dobio RSE pokazuju stepen posekotina i modrica na njegovoj glavi, vratu, gornjem i donjem torzu, ali ne kažu kako su povrede nastale.

U dodatnom izveštaju Kancelarije glavnog medicinskog veštaka datiranom na 1. april 2016, zvaničnik se prisetio razgovora s neidentifikovanom osobom koja je pozvala da pita o forenzičkom antropološkom izveštaju - fokusiranom na analizu skeleta - u Lesinovom slučaju.

Osoba koja je pozvala, s imenom i titulom redigovanom u dokumentu, pitala je "da li je povreda mogla nastati padom", napisao je zvaničnik.

"Objasnio sam da je položaj podjezične kosti zaštićen donjom vilicom i da se njeni prelomi obično povezuju s vešanjem ili gušenjem rukama. Takođe sam rekao da ne mogu isključiti veliki pad kao uzrok preloma, ali da bih očekivao da povreda mekog tkiva bude povezana s udarcem", napisao je zvaničnik, čije je ime takođe redigovano.

Zvaničnik je takođe objasnio da se "nusposledica autopsije" - promena nanete na telu koja može dovesti do pogrešnog forenzičkog tumačenja - "mora smatrati mogućim uzrokom preloma", navodi se u izveštaju.

Autopsijski izveštaj navodi da je prelom podjezične kosti bio "potpuni poprečni prelom". Takođe se navodi da je hrskavičavo tkivo od obližnje štitne žlezde bilo "nepovređeno".

"Granice preloma su oštre i nema većih pokazatelja ozdravljenja što ukazuje da se povreda dogodila u vreme smrti ili blizu njega", navodi izveštaj.

Prema članku iz 2015. koji je objavio Nacionalni institut za zdravlje, "prelomi podjezične kosti koje su rezultat povreda različitih od davljenja su veoma retke; prelomi podjezične kosti povezani s panfacijalnim povredama su još ređe".

Soba i smeštaj

Zvanični izveštaj medicinskog veštaka objavljen u oktobru 2016. dočekan je dubokom sumnjom poslovnih saradnika i drugih poznanika nekada moćnog, bogatog kremaljskog insajdera koji je bio ključan u suzbijanju ruskih nezavisnih televizija i u stvaranju međunarodnog emitera RT.

Osoba koja je imala direktan pristup hotelskoj sobi u kojoj je Lesin pronađen rekla je za RSE 2016. da je bilo fizički nemoguće da on umre sam u toj sobi. Fotografije koje je objavila policija pokazuju flaše piva i žestokog pića, gomile dolarskih novčanica i izgužanu odeću na podu. Saradnici Lesina tvrdili su da hotel Dupont Circle nije zadovoljavao njegov poznati ukus za bogate stvari i smeštaj.

Mihail Lesin
Mihail Lesin

Pre hotela Dupont Circle, Lesin je provodio vreme u otmenijem hotelu Four Seasons u drugom delu Vašingtona. Prema izveštaju vašingtonske policije, zaposleni hotela Four Season pozvali su Tajnu službu SAD 3. novembra kada se Lesin pojavio veoma pijan i Tajna služba je savetovala da se čuvar postavi na njegova vrata da ga spreči da ode. Dan kasnije se čekirao u hotelu Dupont Circle.

Prema izveštajima, Tajna služba je već bila u tom hotelu, radeći na čuvanju neimenovanog zvaničnika koji je tamo odseo.

Lesin je popio većinu alkohola iz minibara u sobi, prema novim izveštajima, i najmanje jednom je viđen kako luta hodnikom u gaćama i majci.

'Prijatelj' se raspitivao za Lesina

U novoobjavljnim spisima, jedan dokument datiran na 5. novembar 2015. pokazuje da je forenzički istražitelj u Kancelariji glavnog medicinskog veštaka napisao da ga je pozvao detektiv i rekao da ga je Lesinov "prijatelj" pozvao da se "raspita o lokaciji preminulog".

"Osoba koja je zvala znala je da je preminuli bio živ u utorak (3. novembar 2015) poslepodne kada je napustio hotel Four Season", napisao je forenzički istražitelj.

Nema indikacija ko je prijatelj.

Russia Today

Veći deo ogromnog Lesinovog bogatstva je došao od privatne kompanije koju je osnovao 90-ih za prodaju televizijskog oglašavanja na ruskom tržištu TV oglašavanja koje je bilo u bumu. Tu kompaniju Video International (VI) kasnije je kupio Juri Kovalčuk, glavni akcionar Banke Rusije, koja je blisko povezana s Kremljom.

Lesin je odigrao glavnu ulogu u izbornoj kampanji Borisa Jeljcina 1996. i bio je glavni portparol u potonjem delu Jeljcinovog mandata, uključujući u vreme Jeljcinove nagle odluke da podnese ostavku, objavljene 31. decembra 1999., i imenovanja Putina za njegovog naslednika.

Kao Putinov ministar za medije početkom 2000-ih, Lesin je bio ključan u stavljanju nacionalnih TV kanala pod kontrolu Kremlja, prvenstveno NTV-a, kanala poznatog u to vreme po ozbiljnom novinarstvu. On je osnovao Rusija Danas (Russia Today), globalnog glasnogovornika Kremlja koji je danas poznat kao RT.

Pao je u nemilost Kremlja iz nepoznatih razloga između 2012. i 2014. i uveliko je izašao iz vidokruga javnosti.

Godinu dana pre smrti, 2014, Lesin je privukao pažnju Senata SAD, gde je jedan senator pozvao FBI da ga istraži zbog mogućeg pranja novca.

Lesin je posedovao vile na Beverli Hilsu u Kaliforniji gde su živeli njegova deca i supruga, koja se odvojila od njega, a posedovao je i jahtu vrednu 40 miliona dolara. Nekoliko meseci pre njegove smrti, ruski mediji su navodili da je bio s ruskom manekenkom mnogo mlađom od njega i da je ona s njim zatrudnela.

RSE nije mogao da potvrdi gde se nalazi ta žena, identifikovana kao Viktorija Rahimbajeva.

Lesin nije bio poznat kao redovni posetilac Vašingtona. Ali ubrzo posle njegove smrti, isplivalo je da je jedan od razloga što je bio u prestonici SAD to da je trebalo da prisustvuje gala večeri za prikupljanje novca u Kenan institutu (Kennan Institute) Centra Vilson (Wilson) 3. novembra, dva dana pre nego što je pronađeno njegovo telo.

Jedan od filantropa kojima je odata počast te večeri bio je uticajni ruski bankar Pjotr Aven. Lesin nije prisustvovao događaju.

Aven je takođe 4. novembra prisustvovao privatnom događaju u Atlantskom savetu (Atlantic Council), drugom vašingtonskom tink tenku. Prema osobi upoznatoj s tim događajem, Lesin je tražio da i on bude tamo, ali su organizatori odbili da ga uključe.

Kada su agenti ispitivali Lesinovog sina Antona tokom istrage, on je rekao da nije znao da je njegov otac otputovao u Vašington, pokazuju novoobjavljeni dokumenti.

Jedna osoba u kontaktu s federalnim policijskim zvaničnicima rekla je RSE-u da je Lesin bio u kontaktu s Ministarstvom pravde u mesecima pre njegove smrti. Portal Bazfid (BuzzFeed) je u martu 2018. citirao neimenovane izvore koji su rekli da je bivši britanski obaveštajni zvaničnik Kristofer Stil (Christopher Steele) dao FBI-aju izveštaj u kome se tvrdi da su Lesina na smrt pretukle siledžije koje su radile za oligarha bliskog Putinu. Identitet oligarha nije objavljen u izveštaju Bazfida.

Stil je kasnije postao poznat po nizu dopisa koji iznose navodne veze predsednika Donalda Trampa (Trump) s Rusijom. Poznati kao Stilov dosije, dopisi su kružili među vašingtonskim novinarima krajem 2016, a potpuno ih je objavio Bazfid u januaru 2017.

Mihail Lesin s bivšim predsednikom Borisom Jeljcinom i njegovom ćerkom Tatjanom Dijačenko
Mihail Lesin s bivšim predsednikom Borisom Jeljcinom i njegovom ćerkom Tatjanom Dijačenko

Vašingtonska policija u svom izveštaju u decembru 2017. navela je da je Lesin mnogo pio u danima pre svoje smrti. Mesec dana kasnije, FBI je objavio dokument na 56 stranica o svojoj istrazi, uključujući rad forenzičkih stručnjaka na snimcima s video nadzora u hotelu Dupont Circle.

Dokument FBI-aja takođe uključuje 29 stranica izveštaja kancelarije gradskog medicinskog veštaka koje su osnova zvaničnog razloga njegove smrti koji je grad objavio. Stranice su, međutim, skoro potpuno redigovane.

Ruski zvaničnici su malo toga javno rekli o Lesinovoj smrti, mimo toga što su na početku naznačili da očekuju da američke službe obezbede sve detalje.

Posle Lesinove smrti, deo njegove imovine je postepeno prodat. Njegova jahta je prodata na Floridi 2016.

Njegove dve vile na Beverli Hilsu su 2017. oglašene za prodaju po ceni od 23 miliona dolara i 29 miliona dolara. Zasad nije poznato da li su kuće prodate.

XS
SM
MD
LG