Dostupni linkovi

Medicinari u Francuskoj na ulicama traže bolje uvjete za rad


Protest medicinskog osoblja u Nantesu, 30. juni.
Protest medicinskog osoblja u Nantesu, 30. juni.

Liječnici, medicinske sestre i ostalo bolničko osoblje organizirali su prosvjede širom Francuske, zahtijevajući povećanje plaća i povećanje proračuna za zdravstveni sustav koji je pandemija korona virusa potisnula na rub, javlja AFP.

Prosvjedi su organizirani dok se Vlada priprema za konačne razgovore u petak s medicinskim radnicima o promjenama u zdravstvenim ustanovama kao odgovoru na krizu.

Djelatnici se dugo žale na nedovoljno osoblja i niske plaće zbog čega liječnici i medicinske sestre umjesto toga traže posao u privatnim klinikama. To je pitanje dovelo do niza štrajkova u posljednjih godinu dana.

Premijer Edouard Philippe obećao je "značajna" povećanja plaća kad je započeo razgovore prošlog mjeseca, a dužnosnici su već stavili dodatnih 6,3 milijarde eura (7 milijardi dolara) na stol.

No, mnogim zaposlenicima taj iznos nije dovoljan te protestima žele nastaviti pritisak na vladu i Ministarstvo zdravlja.

Ne navodi se koliko još novca traži medicinsko osoblje koje je pogođeno krizom korona virusa. Konačni dogovor o izdvajanju sredstava za zdravstvo bit će saopćen u petak.

Ministar finansija izjavio je danas da će vlasti učiniti sve što može za medicinsko osoblje, ne navodeći detalje, javljaju agencije.

XS
SM
MD
LG