Dostupni linkovi

Njemačka i Francuska povećale pomoć WHO-u


Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), sa njemačkim saveznim ministrom zdravstva Jensom Spahnom i francuskim ministrom za solidarnost i zdravlje Olivierom Veranom na konferenciji za novinare u Ženevi, 25 juna 2020.

Francuska i Njemačka su u četvrtak dale političku i financijsku podršku Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) u njenoj borbi protiv pandemije COVID-19, a Berlin ja najavio da će ove godine dati rekordnih pola milijarde eura u novcu i opremi.

Čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus je rekao da agencija, koju SAD kritizira da je bila spora u odgovoru na pandemiju, dobija podršku koja joj je potrebna i da su razgovori bili "vrlo produktivni", javlja Reuters.

"Danas dobijamo svu podršku koja nam je potrebna, politički i financijski. I Njemačka i Francuska su dugo vremena prijatelji WHO-a i globalnog zdravlja", rekao je Tedros Ghebreyesus na konferenciji za medije u sjedištu WHO-a.

"Izolirani nacionalni odgovori na međunarodne probleme osuđeni su na propast", rekao je njemački ministar zdravstva Jens Spahn.

BLOG UŽIVO O KORONA VIRUSU

Spahn je najavio dodatne donacije u novcu i medicinskoj opremu WHO-u kojima će ukupna pomoć Njemačke ove godine dostići 500 miliona eura, "najveći iznos ikada", u razdoblju kada ta zemlja preuzima predsjedanje EU-om.

"Njemačka će odraditi svoj dio u davanju potrebne političke, financijske i tehničke podrške WHO-u. To dolazi s očekivanjem da se adekvatno odgovori na preostale izazove i provedu potrebne reforme".

Francuska je rekla da će WHO-ovom istraživačkom centru u Lyonu dati 90 miliona eura, te dodatnih 50 miliona eura.

"Istinski vjerujem da je svijetu, više nego ikada, potrebna multilateralna organizacija", rekao je francuski ministar zdravstva Olivier Veran.

"Mislim da se svijet ne može lišavati partnera. Potreban nam je globalan odgovor na COVID-19 a samo ga WHO može dati".

U svijetu je više od 9,49 miliona ljudi zaraženo novim korona virusom, a do sada ih je od COVID-a 19 umrlo 484.155.

"Stanje u Zapadnoj Evropi se popravlja. U ostatku svijeta pandemija je u rastu", rekao je Tedros Ghebreyesus.

Evropske vlade rade sa Sjedinjenim Američkim Državama na planovima za reformu WHO-a, što ukazuje da Evropa dijeli neke zabrinutosti koje su navele Washington da zaprijeti istupanjem iz te organizacije.

XS
SM
MD
LG