Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tuberkulozu je važno pravilno liječiti


Svake godine od tuberkuloze umre oko 10.000 ljudi.
Priredila: Dinka Jurković

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je da je u posljednih 15 godina 36 milijuna ljudi liječeno od tuberkuloze te da je spriječeno čak 8 milijuna smrtnih slučajeva zahvaljujući strogim pravilima uvedenim prije 10 godina.

Podaci za posljednjih godinu dana potvrđuju da ljekari koji slijede ova pravila imaju viši stupanj izliječenja od planiranog.

Dr.Mario Raviglione, direktor odjeljenja Svjetske zdravstvene organizacije, pod nazivom “Stop TBC” kaže “da su to dobre vijesti”:

“ To je prvi put da smo prešli stopu ozdravljenja od 85 % u cijelom svijetu, sad ona iznosi 87%. To nam daje osjećaj opuštenosti jer imamo program izlječenja koji ako se usvoji pravilno može izliječiti milijune ljudi.”


Raviglione i njegov tim objavili su ove obećavajuće podatke u Washingtonu, mada se on osobno nadao još većem uspjehu ovog projekta.

“Očekivanja su bila da će TBC imati godišnji pad od 6 do 10 %, što bi nam omogućilo eliminaciju bolesti u sljedećih 50 do 70 godina. Ono što je izvjesno, dostigli smo dobre rezultate, od 87 % izlječenja, programom kojeg imamo. Otkrivanje bolesti se povećalo, no nije još uvijek zadovoljavajuće.Oko trećinu pacijenata TBC-a ne otkrijemo.”

BOLEST JE POSTALA OTPORNA


Raviglione ističe da je problem tuberkuloze posebno težak u Rusiji, Centralnoj Aziji i zemljama istočne Evrope: Bjelorusiji, Rumuniji i Ukrajini.

Mnoge bolnice za oboljele od TBC-a su u jako lošem stanju, fotografija jedne bolnice u Bjelorusiji
Rusija je, zapravo, najveća briga zdravstvene organizacije.

“Dvadesetdvije zemlje su odgovorne za 80 % ,od ukupno, oboljelih od TBC-a u svijetu. Među njima je Rusija sa 128.000 oboljelih. Svake godine od tuberkuloze umre oko 10.000 ljudi.”

Situacija u Centralnoj Aziji nije mnogo bolja, širenjem TBC-a i visokom smrtonšću. Što je najgore, bolest je postala otporna na mnoge lijekove.

Raviglione ističe kako je u Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj i na Balkanu infekcija TBC-om mnogo manja nego u Rusiji i Centralnoj Aziji. Programi koje imaju Češka i Slovačka protiv suzbijanja TBC-a su među najboljim u svijetu.

Ono što odvaja uspjeh od neuspjeha je, prema njegovom mišljenju, brzina kojom bivše komunističke zemlje usvajaju ekonomiju zapadnog stila tako da brzo i efekno mogu, kad je to potrebno, spriječiti širenje bolesti.

Novac je najveći problem zemalja koje bilježe visoku oboljelost TBC-om. Svjetska zdravstvena organizacija ističe da je potrebno oko 6 milijardi dolara godišnje za suzbijanje tuberkuloze u svijetu.

Nažalost samo trećina tog novca stoji na raspolaganju.

U bivšim komunističkim zemljama, čije su se ekonomije sporo reformirale, tuberkuloza se širila jednostavno i brzo.

“Te zemlje bilježe porast bijede i siromaštva, nizak nivo općeg zdravstvenog osiguranja. Lijekovi su često nedostupni a uz to problem sa alkoholom i cigaretama, te loše nutricionističke navike, bijeda… – imate zapravo točan recept za katastrofu koju izaziva TBC.”


Strategija Svjetske zdravstvene organizacje (SZO) u borbi protiv tuberkuloze uključuje finansiranje od strane vlade, obezbjeđivanje lijekova kao i mehanizama u koje bi se uključili i liječnici SZO svojom pomoći i nadgledanjem cijelog projekta.
XS
SM
MD
LG