Dostupni linkovi

Populisti traže opoziv predsjednika Italije, Cottarelli novi mandatar


Sergio Mattarella u obraćanju novinarima nakon sastanka sa Giuseppeom Conteom, Rim.
Sergio Mattarella u obraćanju novinarima nakon sastanka sa Giuseppeom Conteom, Rim.

Talijanski predsjednik Sergo Mattarela ponudio je mandat Carlu Cottarelliju, bivšem izvršnom direktoru Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), u javnosti poznatijem kao "gospodin škare" jer je napravio niz rezova u javnoj potrošnji u Italiji 2008. - 2103. godine, kada je radio za MMF.

Cottarelli je prihvatio mandat da sastavi novi kabinet.

U Italiji su izbile nove političke turbulencije nakon što je predsjednik zemlje odbio imenovati euroskeptika za ministra financija. Populisti traže opoziv predsjednika Serga Mattarelle, koji je svoju odluku obrazložio zabrinutošću domaćih i stranih investitora. Italija od parlamentarnih izbora u martu nema vladu i mogući su novi izbori.

Talijanski predsjednik je prethodno iskoristio ustavno pravo i stavio veto na imenovanje 81-godišnjeg Paola Savonija, ističući da ne može dati suglasnost za čovjeka koji je otvoreni protivnik Europske unije i programa štednje.

Politički početnik Giuseppe Conte kojeg su populistički Pokret pet zvjezdica i desničarka Liga predložili za mandatara, nakon toga je vratio mandat jer nije htio prihvatiti nijedno rješenje koje je nudio predsjednik.

Lider Pet zvjezdica Luigi Di Maio zatražio je opoziv predsjednika te da se institucionalna kriza prebaci u parlament koji može prostom većinom izglasati nepovjerenje predsjedniku.

Nakon toga Ustavi sud odlučuje o opozivu predsjednika.

"Zašto jednostavno ne kažemo da je u ovoj zemlji besmisleno da glasamo, kada agencije za rejting, financijski lobiji, odlučuju o vladi?", napisao je Di Maio na Facebooku.

Luigi Di Maio
Luigi Di Maio

Čelnik Lige Matteo Salvini pozvao je na nove izbore.

Talijanski predsjednik ima ceremonijalnu ulogu, ali i pravo da odbaci imenovanje nekog ministra, što je rijetko koji predsjednik koristio. To se do sada dogodilo tri puta, uključujući 1994. godine, kada je tadašnji predsjednik Oscar Luigi blokirao pokušaj bivšeg premijera Silvija Berlusconija da imenuje svog osobnog odvjetnika Cesarea Previtija za ministra pravosuđa.

Italija, četvrta po veličini ekonomija u eurozoni, bez vlade je od izbora u martu, kada nijedna politička grupacija nije osvojila većinu.

Mogućnost da populisti formiraju vladu i da povećaju ogromni dug zemlje, koji premašuje 1,3 puta godišnji prihode, izazvala je zabrinutost u Europi, a agencija Moody's upozorila je da bi kreditni rejting Italije mogla spustiti na "Baa 3" što je stepenica iznad takozvanog smeća.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG