Dostupni linkovi

EU zvaničnici pozivaju na formiranje proevropske vlade u Italiji


Boje italijanske zastave nad Rimom, ilustrativna fotografija
Boje italijanske zastave nad Rimom, ilustrativna fotografija

Više zvaničnika Evropske unije (EU) založilo se danas za formiranje "stabilne i proevropske vlade" u Italiji, dan pošto se italijanski predsednik Serdjo Matarela suprotstavio uspostavljanju populističke i otvoreno evroskeptične vlade.

"Nadamo se da ćemo uskoro doći do stabilne i proevropske vlade u Italiji", rekao je nemački državni sekretar za Evropu Mihael Rot po dolasku u Brisel na sastanak ministara spoljnih poslova EU.

On je dodao da bi Nemačka trebalo da se uzdrži od davanja saveta oko formiranja vlada jer je njoj bilo potrebno šest meseci da formira novu vladu.

Belgijski ministar spoljnih poslova Didije Rejnders rekao je da treba pre svega nastojati da se formira stabilna vlada.

"U protivnom, biće verovatno novi izbori. Ali idealno bi bilo ići ka vladi s kojom EU može efikasno da radi", rekao je belgijski ministar.

Šef finske diplomatije Timo Soini rekao je da neće biti lako formirati novu vladu u Italiji i izrazio strahovanje da bi rezultat bio manje - više isti ukoliko bi bili organizovani novi izbori.

Španski ministar spoljnih poslova Alfonso Dastis ocenio je da je neizvesnost u Italiji i rizik koji u Španji predstavlja predlog za glasanje o nepoverenju njegovoj vladi "svakako ne doprinose garantovanju stabilnosti... ono što je Evropi u ovom trenutku potrebno".

"U vreme kada smo ušli u proces reformi evrozone, u proces jačanja EU naspram populističkih i nacionalističkih pretnji, ovo ne doprinosi jačanju ugleda, ideje i stabilnosti Evrope", rekao je španski ministar.

Šefica evropske diplomatije Italijanka Federika Mogerini, rekla je da ima poverenje u kapacitete italijanskih institucija i predsednika Matarele da garantuje interese italijanskog naroda, koji se podudaraju s interesima EU.

"Želim da naglasim da je poverenje u EU poraslo u Italji poslednjih dana i sada je 41 odsto,što je značajno", rekla je Mogerini.

Proevropski predsednik Italije Serdjo Matarela juče je odbio da prihvati kandidata populističkih stranaka za ministra ekonomije Paola Savonu koji je iznosio antievropske stavove jer bi njegovo imenovanje uznemirilo "tržišta i investitore, Italijane i strance".

Prethodno su Đuzepea Kontea za premijera Italije predložile populističke stranke, desničarska Liga i antisistemski Pokret pet zvezdica (M5S) koji su postigli dogovor o koaliciji posle dugih pregovora.

Lider italijanskog Pokreta pet zvezdica Luidji di Majo izjavio je da bi trebalo opozvati predsednika Matarelu zbog odbijanja da prihvati populističkog kandidata za ministra ekonomije.

XS
SM
MD
LG