Dostupni linkovi

Martijeva rezolucija će uticati na dijalog


Spomenik u Prištini postavljen povodom obeležavanja godišnjice nezavisnosti
Spomenik u Prištini postavljen povodom obeležavanja godišnjice nezavisnosti
Na Kosovu smatraju da će usvojena rezolucija o izveštaju Dika Martija u Savetu Evrope vidno uticati na predstojeće razgovore Prištine i Beograda, te da se bez istrage o ratnim zločinima teško može očekivati pozitivan ishod dijaloga.

Zvaničnici Vlade u ostavci kažu da je Martijev izveštaj politički i jednostran, ali ocenjuju da će razgovori sa Srbijom održati na tehničkom nivou.

Portparol Vlade Kosova u ostavci, Memli Krasniqi, kaže za RSE da, iako još uvek ne postoji konkretan datum početka dijaloga, Kosovo je izrazilo spremnost da tretira otvorena pitanja koja su tehničkog karaktera, kako bi se poboljšao život građana u obe zemlje. Međutim, Krasniqi napominje:

“Ni u kom slučaju Srbija ne može da pretenduje da će moći da iskoristi određene situacije kako bi stekla prednost u odnosu sa Kosovom. Istorijski gledano, Srbija je u tom pogledu gubitnik, a to će i ostati, ali politička pitanja ćemo ostaviti po strani pošto je u pitanju dijalog tehničkog karaktera", poručio je on.

"Što se tiče Martijevog izveštaja, to je politički jednostrani izveštaj, koji će koristiti samo određenim krugovima”, navodi Krasniqi.

Dodatno zakomplikovana situacija

Ibrahim Makolli iz Alijanse novo Kosovo, međutim, smatra da izveštaj Dika Martija, ne samo da će otežati najavljene razgovore Kosova i Srbije, već će i onemogućiti bilo kakve razgovore između ove dve zemlje, pre nego što se u celosti ne izvrši istraga zločina koji su počinjeni na Kosovu.
Ibrahim Makolli

“Tek kada se utvrdi ko je na Kosovu činio zločine možemo razmištaljti o daljim koracima. U tom slučaju, Kosovo nema ni jednog jedinog razloga da se plaši neke nezavisne međunarodne istrage. Naprotiv, Kosovo mora da pokaže zainteresovanost da se jednom zauvek rasvetle zločini na Kosovu, zato što su Kosovo i albanski narod na Kosovu bili žrtve zločina Miloševićevog režima”, navodi Makolli.

Ranđel Nojkić, jedan od srpskih predstavnika na Kosovu pak smatra da će rezolucija Saveta Evrope predstavljati veliki teret za Prištinu tokom predstojećeg dijaloga, sobzirom da je bilo najavljeno da bi jedno od pitanja dijaloga moglo biti i sudbina kidnapovanih osoba.

“Sada je dodatno zakomplikovana situacija. Priština će koliko god bude mogla u budućnosti da iznalazi razloge kako bi odložila dijalog. Sigurno je da će ta rezolucija imati određeni teret koji će opterećivati odnose Beograda i Prištine, s tim što će Beograd uvek insistirati na tome da se do kraja istraže svi navodi iz izveštaja Dika Martija, a Priština će sa druge strane to verbalno pokušavati da odobri, ali u će suštini pokušati da ospori”, navodi Nojkić.

O dijalogu Prištine i Beograda koji bi bio tehničkog karaktera priča se već duže vreme.

Beograd se izjasnio da je spreman da otpočne razgovore, međutim, za Prištinu je sada prioritet formiranje Vlade i novih institucija nakon parlamentarnih izbora koji su završeni 23. januara.
XS
SM
MD
LG