Dostupni linkovi

Marti: OVK odgovorna za trgovinu organima, Vlada Kosova odbacuje izveštaj


Dik Marti - fotografija iz arhive
Dik Marti - fotografija iz arhive
Izvestilac Saveta Evrope Dik Marti optužio je vođe Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) da su 1999. godine organizovali otimanje ljudi kojima su u Albaniji vađeni organi, objavio je britanski list "The Guardian".


Vlada Kosova odbacila je Martijev izveštaj, javila je saradnica RSE, Amra Zejneli.

"Britanski dnevnik Guardian objavio je tekst koji se zasniva na izveštaju člana Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, Dika Martija. To je samo jedan u nizu izveštaja objavljenih u proteklih 12 godina kojima je cilj da kompromituju borbu Oslobodilačke Vojske Kosova i njihovih lidera”,
kaže se u izjavi Vlade Kosova.

Hašim Tači na glasanju u Prištini, 12. decembar 2010.
U tekstu se dalje navodi kako su događaji o kojima piše Guardian već bili predmetom istrage kosovskih organa pravde.

“Rezultati su pokazali da su sve optužbe zasnovane na konstrukcijama čiji je cilj dezavuisanje Kosova i borbe OVK-a”,
piše u reakciji Vlade u Prištini.

„Neprihvatljivo je da se izmišljotine jednog člana Parlamentarne skupštine Saveta Evrope predstave kao mišljenje jedne institucije, koja nema nikakve veze sa citiranim izveštajem“, kažu predstavnici kosovske vlasti. U saopštenju se navodi kako su sve ocene u Martijevom izveštaju smišljene ne bi li naštetile premijeru Hashimu Thaqiju nakon pobede njegove stranke parlamentarnih izbora.

“Domaća i međunarodna javnost sada dobro zna da je Dik Marti, od početka, ne oslanjajući se na činjenice i argumente, bio pristran. Njegov je izveštaj sa istim stavovima kakve je imala i njegova prijateljica Carla del Ponte i Vlada Republike Srbije”, navodi se u saopštenju Vlade Kosova.

Kabinet premijera Thaqija odlučno će “poduzeti sve potrebne mere kako bi se suprostavili navodima Dika Martija. "

Saopštenje još navodi da Vlada Republike Kosova poziva sve zemlje članice Saveta Evrope da ne prihvate Martijev izveštaj.
XS
SM
MD
LG