Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Marš za mir i nenasilje prošao i kroz Sarajevo

update

Foto: Zvjezdan Živković
U Sarajevu je danas održan „Marš za mir i nenasilje“, dio globalne akcije protiv rata i nasilja, na kojem su učestvovali mladi ljudi iz cijeloga svijeta i BiH.

Cilj „Svjetskog marša za mir i nenasilje“, koji je pokrenula organizacija „Svijet bez ratova“ (World Without Wars), je podizanje svijesti o značaju mirovnih inicijativa i nenasilja u svijetu.

„Nakon marširanja gradom, imat ćemo sastanak mirovnih aktivista iz regiona i BiH, na kojem ćemo pokušati donijeti neku „Sarajevsku deklaraciju“. Taj dokument bi trebao biti pročitan na kraju ove evropske rute u Ženevi, kada učesnici tamo stignu“, rekla je Mersiha Tuferčić, projekt menadžerica udruženja Obrazovanje gradi BiH.

Sudionici „Svjetskog marša za mir i nenasilje“ zadržat će se u Sarajevu dva dana, nakon čega nastavljaju put prema Zagrebu.

Organizacije koje su podržale ovaj marš su: udruženje Obrazovanje gradi BiH, Sportski savez Kantona Sarajevo, Fondacija Jedan svijet - Platforma za JI Europu, udruženje građana „Zašto ne“, Dom mladih Skenderija i Alt Teatar.

“Svjetski marš za mir i nenasilje” počeo je 2. oktobra na Novom Zelandu, danom koji je organizacija Ujedinjenih nacija proglasila “Međunarodnim danom nenasilja”, a završava u Andima (Punda de Vacas, Akonkagva, Argentina), 2. januara 2010. godine.
XS
SM
MD
LG