Dostupni linkovi

NASA na Antarktiku testira odijela za Mars


Američko-ruski tim astronauta, posada Soyuza, mart 2010
Američko-ruski tim astronauta, posada Soyuza, mart 2010
Tim stručnjaka Američke svemirske agencije (NASA) testirao je svoja svemirska odijela u ekstremnim uslovima kakvi vladaju na Marsu, a za to im je poslužila baza na Antarktiku.

Odijelo NDX-1 dizajnirao je argentinski inžinjer Pablo de Leon, a čovjek se u njemu može suprotstaviti ekstremnoj hladnoći i vjetrovima jačine 75 km/h. Odijelo bi trebalo poslužiti istraživačima u prikupljanju uzoraka tla na Crvenoj planeti, piše Reuters.

"Ovo je prvi put da smo odijelo izložili tako ekstremnim i izolovanim uslovima", kazao je De Leon nakon povratka sa jednosedmične ekspedicije.

Prototip odijela košta 100.000 dolara, a izrađen je zahvaljujući novcu NASA-e od 350 različitih materijala.

U toku misije nazvane "Mars u Marambiju", nazvane po argentinskoj bazi Marambio na Antarktiku, naučnici su simulirali hod u svemiru, izvođenje operacija i prikupljanje uzoraka.

De Leon je kazao kako je Antarktik bio odlično mjesto za taj posao jer je to jedna od najočuvanijih lokacija na planeti i može dati najbolji uvid u kvalitet testiranog odijela.

"Mars je mješavina mnogo različitih okolina: pustinja, te temperatura i vjetrova kao što su ovi na Antarktiku", kazao je. "Pokušali smo isprobati pomalo od svih tih mjesta da vidimo kako će se naš sistem izboriti sa rigoroznim Marsom, ako odemo tamo."


Američki predsjednik Barack Obama izjavio je prošle godine da bi sredinom 2030-ih moglo biti izvodivo slanje astronauta u orbitu Marsa i njihovo bezbjedno vraćanje kući. Ipak, smanjivanjem NASA-inog budžeta ova misija čini se još daljom.
XS
SM
MD
LG