Dostupni linkovi

Šestorica astronauta simuliraju put od 520 dana


Francuz Roman Charles, jedan od šest dobrovoljnih učesnika projekat Mars500 pored modula na Biomedicinskom fakultetu u Moskvi
Francuz Roman Charles, jedan od šest dobrovoljnih učesnika projekat Mars500 pored modula na Biomedicinskom fakultetu u Moskvi
Čovjek na Marsu! Ideja koja desteljećima godinama okupira znanstvenike. Ljudska misija prema ovom planetu možda je desetljećima daleko, no grupa naučnika iz Rusije, Kine i Evrope spremni su simulirati uvjete slične onima na Marsu. Njihov "put" će trajati godinu i pol dana.

Šestorica muškaraca zaključani su u svemirskon brodu u Centru za istraživanje u Moskvi i u izolaciji će biti punih 18 mjeseci. Cilj pokusa je analizirati kako bi se čovjek ponašao kada bi se stvarno spustio na Mars.

Posada se sastoji od tri Rusa, Talijana, Francuza i Kineza i oni će provesti 520 dana u prostoru bez prozora u Biomedicinskom institutu.

Eksperiment improvizira 250 dana puta prema Marsu, mjesec dana boravka na crvenom planetu i 240 dana za povratak.

Znanstvenici se nadaju da će eksperiment koji zajednički financiraju Rusija, Kina i Evropska svemirska agencija omogućiti uvid u tehnološke izazove, ali i psihološke probleme s kojima bi se suočio čovjek u misiji za Mars.

Jedan od dobrovoljaca na liječničkom pregledu
Lev Zelyny
, direktor Intsituta za svemirska istraživanja u Ruskoj akademiji znanosti ističe da se mora istražiti psihološko stanje čovjeka kada nema kontakt sa Zemljom. U igri je i klaustrofobija, ali i život na skučenom prostoru. Sve to mogu biti razlozi za propast ljudske misije na Mars, smtra Zelyny.

Model svemirskog broda je sastavljen od nekoliko povezanih željeznih posuda, ukupnog obima oko 550 kubičnih metara.

Vrata modela biti će otvorena tek nakon okončanja eksperimenta, ili ako jedan od sudionika eksperimenta bude prinuđen izaći vani.

Tokom „putovanja“ sudionici misije će morati živjeti na ograničenim količinama hrane, a jedina komunikacija sa izvanjskim svijetom biti će elektronska pošta, a i ona bi mogla biti prekidana s vremena na vrijeme kako bi se simuliralo putovanje u svemir.

Oni će imati istu dijetu kao astronauti na Međunarodnoj svemirskoj stanici. Dan će im biti podjeljen na tri dijela, po osam sati spavanja, rada i odmor imat će i dva slobodna dana tokom tjedna.

Neslavan kraj

Trojica od njih će provesti mjesec dana u specijalnom modulu koji će predstavljati brod za spuštanje na Mars, dok će dvojica biti u prostoru koji će na podu imati kamenje i pijesak, što bi trebalo simulirati stanje na Marsu.

Posada će i redovoto igrati video igre.

Uoči početka eksperimenta, 27-godišnji Wang Yue iz Kine, kazao je kako misli da će to biti „ slavni dio njihovih života“. Francuz Romain Charles smatra da će najteže podnijeti “prekid odnosa s obitelji, djevojkom, prijateljima“.

Modul u kojem će šestorica učesnika projekta Mars 500 provesti 520 dana
Charles
i Diego Urbina (talijansko – kolumbijskog porijekla) su inžinjeri, dok je Wang uposlenik trenažnog centra u Kineskom svemirskom institutu.

Kapetan broda, Aleksej Sitev, Rus, pomorski je inžinjer i trener astronauta, dok su ostala dvojica Rusa medicinari.

Ovo je prvi projekt koji će trajati 18 mjeseci, prethodni je trajao 105 dana i nije imao nikakvih poteškoća.

No, jedna ranija misija završila je prilično neslavano. Kanadska znanstvenica koja je bila član posade optužila je da ju je kapetan tima, ruski znanstvenik, pokušavao poljubiti, te da su se dvojica Rusa međusobno potukli.

I Evropski svemirski centar i američka agencija NASA vjeruju kako bi misija na Mars s ljudskom posadom mogla biti upućena na crveni planet za nekih tridesetak godina.

Sjedinjene američke države i Rusija rade na posebnom svemirskom brodu koji bi se trebao koristiti za ovu misiju, no tek je u početnoj dizajnerskoj fazi.

Udaljenost između Marsa i Zemlje varira između 55 milijuna i više od 400 miljuna kilometara, ovisno o polažaju oba planeta u orbiti.
XS
SM
MD
LG