Dostupni linkovi

Marnak: Od nadzora do partnerstva sa Kosovom


Gzavije de Marnak
Arton Konushevci (priredila Amra Zejneli)

Na Kosovu nije sve apsolutno savršeno, ali desili su se pomaci i mnoge pozitivne promene na kojima smo zajedno radili i zahvaljujući tome, mi smo iz nadzorne prešli u ulogu partnerstva sa kosovskim institucijama, izjavio je u intervjuu za RSE odlazeći šef misije EU za vladavinu prava na Kosovu, Gzavije de Marnak.

On je podsetio da je tokom njegovog dvoipogodišnjeg mandata počeo dijalog Prištine i Beograda, kao i da je okončano nadgledanje nezavisnosti Kosova. Marnak je postizanje sporazuma o integrisanom upravljanju granicama ocenio kao značajno.

“Ne bih rekao da je sve savršeno i još uvek ima prostora za poboljšanja. Zainteresovani smo i radimo da pobognemo Kosovu kako bi ispunilo svoje težnje na putu ka Evropskoj uniji. Podržavamo sve napore iz Studije izvodljivosti, kao i dijalog o liberalizaciji viza i o vladavini zakona”, kazao je on.

Govoreći o pravosudnom sistemu, odlazeći šef EULEX-a je istakao je da je uska saradnja kosovskih institucija sa EULEX-om počela da ukazala na put kojim treba ići.

“Imamo slučajeve korupcije, organizovanog kriminala, u koje su uključeni ljudi poznatog profila. Do sada smo rešili 400 slučajeva, a ostalo ih je još 300. Ono što je važno je to da institucije Kosova iz oblasti vladavine zakona ne samo da su spremne da deluju, već i pokazuju spremnost da same poduzimaju mere radi rešavanja predmeta”, istakao je šef EULEX-a.

De Marnak je dodao da je dijalog najbolji način za rešavanje pitanja severa zemlje.

“Mi trenutno nadgledamo policijske stanice na severu, prisutni smo u mitrovačkom sudu, razmatramo slučajeve... Sada, zahvaljujući dijalogu, radimo zajedno sa policijom i carinicima na graničnim prelazima... Nadam se da ćemo imati razumevanja i dobre dogovore. Potrudićemo se da automobilima šaljemo carinike i zvaničnike policije na te prelaze, ali videćemo kako će se stvari razvijati”, kazao je on.

Govoreći o korupciji u zemlji, odlazeći šef EULEX-a je istakao da korupcija pravosuđu nikada nije očigledna i da je to pitanje istražnih organa, dodajući da je za rasvetljavanje slučajeva potrebno vremena, te da institucije moraju da dokažu da su spremne da se bave istragom slučajeva.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG