Dostupni linkovi

Đurić: Odnosi Srbije sa Rusijom ne pobuđuju nepoverenje i podozrenje SAD


Marko Đurić
Marko Đurić

Ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić, odgovarajući na pitanje da li bliska politička i vojno-tehnička saradnja sa Rusijom, Belorusijom i Kinom otežava bilateralne odnose sa Sjedinjenim Državama, kazao je da nije "primetio da postoji neka vrsta nepoverenja ili podozrenja zbog multivektorske politike Srbije".

U intervjuu za Glas Amerike (VOA) Đurić ističe da je poverenje između Srbije i Amerike "zaista u porastu".

"To je nešto čime mogu da budem zadovoljan kao ambasador. I mi vodimo dijalog sa predstavnicima najrazličitijih američkih institucija, sarađujemo na mnogim poljima. Njima je poznato da je Srbija zemlja koja baštini samostalnu, nezavisnu i multivektorsku spoljnu politiku", ukazao je Đurić, ističući da je želja Srbije da se ti odnosi razvijaju u budućnosti.

Najviši diplomatski predstavnik Srbije u Vašingtonu kaže da se u SAD nije suočavao sa pritiscima ili kritikama vezanim za to koga će Srbija birati za trgovinske ili druge sagovornike u drugim delovima sveta.

"Podsetio bih da je i državni sekretar Blinken [Entoni] pre nekoliko meseci govorio o tome da SAD neće pritiskati svoje partnere da biraju između saradnje sa Amerikom i Rusijom, Kinom i drugim zemljama", navodi Đurić.

Kako prenosi Glas Amerike, uprkos upozorenjima iz Vašingtona da kupovina ruske vojne opreme izaziva zabrinutost Amerike i da bi takvi potezi za posledicu mogli imati i sankcije – deluje da Srbija ne posustaje u tome.

Nedavnu potvrdu tome, podseća VOA, pružio je ministar policije Aleksandar Vulin koji je ruskim RIA Novostima rekao i da će Vojska i policija Srbije, u skladu sa postojećim sporazumima i ugovorima, dobiti najnoviju opremu i naoružanje iz Rusije bez preciziranja termina.

Na pitanje Glasa Amerike da li vid vojne saradnje znači da Srbija, država koja je na proklamovanom putu evrointegracija imala tendenciju da ugrožava odnose sa značajnim partnerom kao što su SAD, Đurić odgovara:

"Dok mi vodimo ovaj razgovor mislim da se svode utisci sa vežbi između padobranaca specijalaca iz 173. američke brigade specijalnih vazduhoplovnih snaga i srpske 63. padobranske brigade i u tim vežbama učestvovalo je blizu 200 naših komandosa. Daleko od toga da je to jedina zajednička vežbovna aktivnost. Smatram to vrstom praktične saradnje, a uzgred ove godine obeležavamo i 15 godina partnerstva između Srbije i Nacionalne garde Ohaja", što je, podvlači Đurić, najbolji način za građenje poverenja.

Naoružanje i sa Istoka i sa Zapada na Sajmu u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:17 0:00

Srbija je zemlja, istakao je Đurić, koja ima duboke razloge za svoju vojno neutralnu poziciju.

"Vojna neutralnost podrazumeva prihvatanje vojno neutralnog položaja od strane velikih sila, i u tom smislu Srbija je u pojačanom dijalogu sa velikim silama radi afirmacije ovog položaja. Duboko verujem da dugoročno naša politika može da donese bezbednijem okruženju", kazao je Đurić.

Naveo je da su razgovori Srbije sa američkim kolegama uglavnom skoncentrisani na budućnost što ocenjuje da je dobro, ali i da Srbija ne beži ni od otvorenih pitanja iz prošlosti.

XS
SM
MD
LG