Dostupni linkovi

Nizozemski premijer se poklonio žrtvama srebreničkog genocida


Nizozemski premijer Mark Rutte u posjeti Memorijalnom centru Srebrenica, 22. 1. 2024.
Nizozemski premijer Mark Rutte u posjeti Memorijalnom centru Srebrenica, 22. 1. 2024.

Nizozemski premijer Mark Rutte posjetio je 22. januara Memorijalni centar Srebrenica i tom prilikom poklonio se žrtvama genocida ukopanim u Potočarima, saopćeno je iz ovog centra.

Susreo se s predstavnicima Memorijalnog centra i udruženjima preživjelih žrtava.

"Posjete Memorijalnom centru su od velike važnosti za širenje istine o genocidu u Srebrenici. Zahvalni smo i premijeru Kraljevine Nizozemske koji je i svoju zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini počeo dolaskom u Memorijalni centar", saopćili su iz ovog centra.

Nizozemski premijer Mark Rutte došao je u posjetu Bosni i Hercegovini.

U utorak, 23. januara će s predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen i hrvatskim premijerom održati zvanične sastanke s predstavnicima vlasti u BiH.

Cilj posjeta je, kako je ranije objavljeno, podstaknuti vodstvo BiH na poduzimanje dodatnih koraka s ciljem otvaranja pristupnih pregovora u martu ove godine.

Lideri država i vlada Evropske unije odlučili su 14. decembra prošle godine da otvore pristupne pregovore sa Ukrajinom i Moldavijom, a sa Bosnom i Hercegovinom tek kada se ispune kriteriji za članstvo.

Hoće li do marta BiH ispuniti kriterije za početak pristupnih pregovora sa EU?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:17 0:00


Pripadnici nizozemskom bataljona boravili su 1995. godine u tada zaštićenoj bazi Ujedinjenih naroda u Potočarima u kojoj su Srebreničani potražili zaštitu.

Prije nešto više od četiri godine, sudskom presudom je utvrđeno da je Nizozemska djelomično odgovorna za njihovu smrt.

XS
SM
MD
LG