Dostupni linkovi

Premijer Nizozemske Rutte stigao u Sarajevo, pred očekivani dolazak Von der Leyen


Premijer Nizozemske Mark Rutte stigao u BiH. Dočekao ga ministar vanjskih poslova BiH, Elmedin Konaković. 22 Januar 2024. godine.
Premijer Nizozemske Mark Rutte stigao u BiH. Dočekao ga ministar vanjskih poslova BiH, Elmedin Konaković. 22 Januar 2024. godine.

Premijer Kraljevine Nizozemske Mark Rutte doputovao je 22. januara u Bosnu u Hercegovinu, gdje će održati niz sastanaka sa predstavnicima domaćih vlasti.

Nizozemskog premijera je na Sarajevskom aerodromu dočekao ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković, nakon čega je uslijedio sastanak dvaju zvaničnika.

Prema službenoj najavi Evropske komisije, u posjetu BiH trebalo bi da doputuje i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Planiran je sastanak s članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto, te članovima Zajedničkog kolegija Parlamentarne skupštine BiH.

Planirano je da se Von der Leyen također sastane s predstavnicima civilnog društva.

Cilj posjeta je, kako je ranije objavljeno, podstaknuti vodstvo BiH na poduzimanje dodatnih koraka s ciljem otvaranja pristupnih pregovora u martu ove godine.

Lideri država i vlada Evropske unije odlučili su 14. decembra prošle godine da otvore pristupne pregovore sa Ukrajinom i Moldavijom, a sa Bosnom i Hercegovinom tek kada se ispune kriteriji za članstvo.

Odluku šefova država i vlada EU potvrdio je predsjednik Evropskog vijeća, koje je pozvalo Evropsku komisiju da do marta ove godine obavijesti o stepenu usklađenosti BiH sa kriterijumima, u cilju donošenja takve odluke.

EU očekuje da BiH ispuni 14 prioriteta koji su joj postavljeni kako bi mogla otvoriti pregovore sa Evropskom unijom.

BiH je u decembru 2022. dobila status kandidata za punopravno članstvo u EU.

Evropska komisija je 8. novembra prošle godine preporučila Vijeću EU otvaranje pristupnih pregovora s BiH, nakon što bude postignut nužan stepen usklađenosti s kriterijima za članstvo u EU.

XS
SM
MD
LG