Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Fado muzika i razgovor s publikom
Zvjezdan Živković

Sinoć je u punoj sali Bosanskog kulturnog centra u Sarajevu održan koncert svjetski priznate fado pjevačice Marize, koja je u okviru svjetske turneje promovisala svoj posljednji DVD „Terra em concerto“. Tokom dvosatnog koncerta, šest vrsnih muzičara očaralo je publiku jedinstvenom interpretacijom fada.

Mariza, kojoj Balkan i nije toliko stran, budući da je i ranije gostovala u Srbiji, sinoć je prvi put pjevala pred bh. publikom. Moglo bi se reći neuobičajen koncert na ovim prostorima, jer je Mariza, praveći kratke intermezze, doslovno razgovarala sa publikom.

Portugalska pjevačica, porijeklom iz Mozambika, priznaje da je prije slova naučila pjevati fado. Cijeli život je posvetila toj muzici koju karakterišu jaka osjećanja strasti, tuge, ljubomore, čežnje za domom.

„U fadu je prisutna neka specifičnost melodije i ritma koja vas dotakne. Kažemo da je muzika univerzalni jezik koji može naći put do ljudi u različitim dijelovima svijeta. Tako je i fado našao put do mene. Da li je to zbog njene boje glasa koja je specifična? Razmišljala sam da ovu vrstu muziku ne bi mogao izvoditi neki visoki glas tipa Sarah Brightman, koja ima sjajan glas, ali ovdje se ne bi snašla. Ili je to njen šarm i scenski nastup koji vas osvoji“, kaže muzička urednica BH Radija 1 Maja Baralić-Matern.

„Fado en mim“, „Fado Curvo“, „Transparente“ i „Terra“ četiri su albuma - ploda njenog ali i rada petoro muzičara koji su Marizini stalni saradnici.
Mariza
Posljednji album Terra (Zemlja) fuzija je različitih stilova: flamenca, jazza, afričkih i latino zvukova. Do sada je prodala preko milion ploča u cijelom svijetu.

Oduševljenje publike

Velikim aplauzom publika je Marizu tri puta pozivala na bis:

„Njena boja glasa me je oduševila i osjetila sam emociju kao kad slušam sevdah - jednu iskrenu liniju, pročišćenost i jednostavnost. Mogu reći da sam više uživala u melanholičnim melodijama, nego u pojedinim razdraganim pjesmama. U konačnici, jako sam dirnuta. Bilo je divno.“

„Moram priznati da odavno nisam uživao u nekom koncertu kao večeras. Ovo mi je prvi susret uživo sa fadom. Volio bih da bude češće sličnih koncerata – doduše, možda je i bolje ovako, jednom ili dvaput godišnje, kako bi čovjek počeo cijeni ono šta mu se pruža.“

Koncert je vrhunski organizovan što možemo zahvaliti agenciji Gramofon.

“Planirajući produkciju ovog koncerta, odlučili smo ne napraviti ni jedan kompromis tehničke prirode. Ideja je bila vrlo jednostavna - obezbijediti vrhunsku tehniku kako bi koncert i u produkcijskom smislu bio identičan Marizinim koncertima u svjetskim metropolama”, izjavio je Edin Zubčević iz agencije Gramofon.

Energijom koju je prenijela na publiku, Mariza je učinila da svi budemo malo drugačiji nego što jesmo. Osvojila nas je pričom o univerzalnosti: „Svi smo dio Terre“, kako ona kaže - jednog svijeta u kojem svi zajedno živimo.

Nakon Sarajeva turneja će biti nastavljena u gradovima Slovenije, Belgije, Njemačke i Poljske.
XS
SM
MD
LG