Dostupni linkovi

Eliminacija branilaca Mariupolja značiće kraj pregovora, poručio Zelenski


Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, Kijev, 13. april 2022.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zapretio je da će prekinuti razgovore sa Moskvom ukoliko ruske snage zbrišu preostale ukrajinske vojnike zarobljene u opkoljenom lučkom gradu Mariupolju, pošto su eksplozije potresle Kijev, Lviv i nekoliko drugih gradova nakon što je Moskva obećala da će intenzivirati napade tokom 51. dana rata.

"Eliminacija naše vojske, naših momaka (u Mariupolju), će staviti tačku na sve pregovore", rekao je on u intervjuu za novinsku veb stranicu Ukrajinska pravda 16. aprila. "To će dovesti do ćorsokaka jer ne pregovaramo o našim teritorijama ili o našem narodu".

Mirovni pregovori su vođeni između dve strane od početka ruske invazije 24. februara, sa malo ili nimalo napretka.

Sirene za vazdušne napade mogle su se čuti u mnogim delovima Ukrajine 16. aprila usred nastavka borbi, uključujući i Kijev, nakon što je Rusija rekla da će se osvetiti glavnom gradu nakon što je optužila Ukrajinu da gađa ruske pogranične gradove.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je da je najmanje jedna osoba stradala, a nekoliko ranjeno u ranim jutarnjim napadima.

Ukrajinska vojska je saopštila da su ruski ratni avioni poleteli iz Belorusije u napade na Kijev i Lviv, dok je ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila četiri krstareće rakete.

"Za one Kijevljane koji su otišli i već razmišljaju da se vrate u prestonicu, molim da se uzdrže od ovoga i ostanu na bezbednijim mestima", rekao je Kličko u poruci na svom Telegram kanalu.

Izveštaji od 16. aprila navode da su se teške borbe nastavile u nekoliko delova opkoljenog grada dok ukrajinske trupe pokušavaju da odbiju ruske vojnike koji su poslednjih dana bili podržani pojačanjem.

Zelenski je u svom noćnom obraćanju naciji rekao da će vojni uspesi i uticaj međunarodnih sankcija Rusiji odrediti koliko će rat trajati.

"Uspeh naše vojske na bojnom polju je zaista značajan. Istorijski značajan. Ali još uvek nije dovoljan da očistimo našu zemlju od invazijskih snaga", rekao je.

"Sankcije Rusiji su veoma ozbiljne, ekonomski bolne. Ali nije dovoljno da se izgladnji ruska vojna mašina. Moramo da promovišemo jače, destruktivnije sankcije. To će odrediti koliko će ovaj rat trajati", dodao je.

Zelenski je rekao za CNN u intervjuu emitovanom kasno 15. aprila da je do sada poginulo između 2.500 i 3.000 ukrajinskih vojnika, dok je još oko 10.000 povređeno u borbi. Rekao je da u taj broj ne računa civilne žrtve.

XS
SM
MD
LG