Dostupni linkovi

Zelenski tvrdi da bi Rusija mogla upotrijebiti nuklearno oružje


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, 15. april 2022

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da je do 3.000 ukrajinskih vojnika poginulo, a čak 10.000 ozlijeđeno od početka ruske invazije na Ukrajinu.

U intervjuu za CNN iznio je brojku između 2.500 i 3.000 mrtvih vojnika, a također je upozorio na prijetnju potencijalnog ruskog nuklearnog napada.

"Ne samo ja, cijeli svijet mora biti zabrinut, jer to ne može biti stvarna informacija, ali može biti istina. Ne trebamo se bojati, nego biti spremni", kazao je.

Prije mjesec dana, Zelenski je procijenio da je poginulo oko 1.300 ukrajinskih vojnika, ali je u više navrata tvrdio da je ubijeno mnogo više ruskih vojnika, piše BBC.

Nema nezavisnih potvrda o poginulima vojnicima u ratu u Ukrajini. I ruska i ukrajinska strana često su iznosile tvrdnje o žrtvama na suprotnoj strani, a podaci su se uglavnom razlikovali.

U obraćanju naciji, u petak navečer, Zelenski je poručio da je teško predvidjeti koliko će rat trajati.

"Ukoliko netko kaže godina ili godine, ja odgovaram da rat može biti mnogo kraći. Što prije dobijemo oružje koje smo tražili, to će naša pozicija biti jača i prije će doći mir", poručio je.

Istaknuo je, također, da će dva faktora odrediti trajanje rata.

"Uspjeh naše vojske na bojnom polju je zaista značajan, ali još nedovoljno da očistimo našu zemlju od okupatora. Pobjeđivat ćemo ih više", kaže.

Naveo je kako su sankcije Rusiji vrlo bitne, ekonomski bolne, ali još nedovoljne da "ruski vojni stroj ostane bez sredstava za život".

Zelenski je istaknuo i da je Ukrajina gotovo potpuno odgovorila na upitnik o pristupanju Evropskoj uniji.

"Posao je gotovo završen i uskoro ćemo svoje odgovore podnijeti predstavnicima Evropske unije", rekao je.

Upitnik koji služi kao početna točka Evropskoj uniji za pokretanje pregovora o pristupanju, predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen predala je prošle sedmice tokom posjete Kijevu.

Ukrajina je zatražila članstvo nakon početka ruske invazije 24. februara.

Proces pristupanja složen je i dugotrajan. Čak i ako Evropska komisija pozitivno ocijeni spremnost zemlje kandidatkinje, mogu proteći godine prije stvarnog otvaranja pregovora.

Rusija je započela invaziju na Ukrajinu 24. februara. Od ovog dana, prema podacima Ujedinjenih naroda, zabilježeno je 4.577 civilnih žrtava u zemlji, 1.964 poginulih i 2.613 ranjenih.

XS
SM
MD
LG