Dostupni linkovi

Premijer Italije: Nevakcinisani krivi za nastavak krize


Italijanski premijer Mario Dragi, 22. decembar 2021.

Mali broj Italijana koji odbija da se vakciniše protiv kovida u velikoj mjeri je odgovoran za nastavak zdravstvene krize, izjavio je premijer ove zemlje Mario Dragi.

„Nikada ne smijemo da izgubimo iz vida činjenicu da su uzrok većine problema koje danas imamo u stvari nevakcinisani ljudi. Po ko zna koji put pozivam sve one Italijane koji još nisu vakcinisani da to učine i da dobiju treću vakcinu“, rekao je Dragi na konferenciji za novinare 10. januara, prenosi Reuters.

Ministar zdravlja Roberto Speranca rekao je da je 89,4 odsto svih onih starijih od 12 godina primilo najmanje jednu dozu vakcine, ali nevakcinisani čine dvije trećine svih pacijenata u jedinicama intenzivne njege.

Dajući dodatni pritisak na ljude da se vakcinišu, 10. januara su stupila na snagu nova ograničenja koja zabranjuju onima koji još nisu vakcinisani da ulaze u barove i restorane ili da koriste javni prevoz.

Od novog pravila biće izuzeti samo oni koji su se nedavno oporavili od kovida 19.

Vlada je prošle nedjelje učinila vakcinaciju obaveznom za sve starije od 50 godina, što je jedna od rijetkih evropskih zemalja koja je preduzela takav korak, u pokušaju da ublaži pritisak na bolnice u uslovima rasta broja zaraženih.

Posljednji objavljeni podaci pokazuju da se na intenzivnoj njezi nalazi 1.606 osoba zaraženih virusom korona, što je za 11 više nego prethodnog dana, dok je zemlja prijavila 101.762 nova slučaja i 227 dodatnih smrtnih slučajeva u poslednja 24 časa.

Od početka pandemije, u Italiji je preminulo 139.265 osoba a više od 7,5 miliona osoba je zaraženo korona virusom.

U ovoj zemlji je trenutno zaraženo oko dva miliona ljudi, od ukupno 60 miliona stanovnika.

Izvor: Reuters, AP
XS
SM
MD
LG