Dostupni linkovi

Italija: Nevakcinisani neće moći da koriste hotele i javni prevoz


Stanovnici Rima pod maskama, 23. decembar 2021.

Italijanska vlada je pooštrila pravila o koronavirusu i istovremeno ublažila mjere karantina.

Od 10. januara nevakcinisane osobe se neće moći prijaviti u hotele i kongresne centre, neće moći koristiti lokalni i međugradski javni prevoz, ski liftove niti će moći učestvovati na festivalima, između ostalog, saopćile su vlasti u Rimu.

Pravila će važiti do prestanka vanrednog stanja 31. marta, a mediji su to nazvali "lockdownom za nevakcinisane", prenosi FENA.

Broj zaraženih koronavirusom u Italiji je u posljednjih nekoliko dana naglo skočio, a vlasti su registrovale oko 98.000 novih infekcija i skoro 150 smrtnih slučajeva od virusa u posljednja 24 sata.

U uredbi je vlada također odlučila da obustavi mjere preventivnog karantena za osobe koje su vakcinisane ili oporavljene od Covid-19 i koje su imale blizak kontakt sa osobom koja je bila pozitivna.

Međutim, ovo se odnosi samo na vakcinisane osobe ako su primile dopunsku vakcinu ili ako druga doza vakcine nije data prije više od 120 dana.

U svakom slučaju, ljudi moraju nositi FFP2 masku 10 dana nakon kontakta. Svi koji pokazuju simptome moraju također uraditi PCR ili test na antigen.

Obaveza karantina od 10 dana ostaje na snazi za nevakcinisane osobe koje su imale kontakt sa zaraženom osobom ili su se zarazile.

Italija je potvrdila 126.888 slučajeva zaraze virusom korona u prethodna 24 časa, a broj umrlih povećan je za 156, saopćilo je Ministarstvo zdravlja te zemlje.

Ovo je novi najveći broj zaraženih u jednom danu.

U bolnicama je trenutno na liječenju 10.866 ljudi, a na odjeljenjima za intenzivnu njegu je dodatnih 1.226 osoba.

U prethodnom danu obavljeno je rekordnih 1,5 miliona testova za virus korona, navodi Ministarstvo zdravlja.

Izvor: FENA, SRNA

XS
SM
MD
LG