Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Marinković: Štrajkovi, zatezne kamate za loše privatizacije


Proizvodnja u Fijatovoj fabrici u Kragujevcu.

Darko Marinković iz beogradskog Centra za industrijske odnose za ‘Zašto?‘ objašnjava zbog čega štrajkuju radnici u Srbiji u kragujevačkom Fijatu, Goši iz Smederevske Palanke i drugim preduzećima u stranom vlasništvu.

  • Konflikti

U Srbiji imamo jedan trend porasta industrijskih konflikata, uključujući i one najradikalnije, kao što je taj u Goši, gde radnici blokiraju na određeno vreme svakog dana železničku stanicu i gde je danas jedan broj radnika stupio u štrajk glađu.

Imamo također taj dugotrajni štrajk u fabrici automobila u Kragujevcu.

U celini imamo jednu tendenciju koja je vrlo nepovoljna jer ti lokalni konflikti ako narastu do određene granice po principu spojenih sudova mogu da prerastu u konflikte širih i opasnijih razmera.

  • Energija

Mnogo je razloga koji do tih konflikata dovode.

Prvo, mi smo zemlja koja je napravila prve korake u pravcu izaska iz jedne dugotrajne krize ali, jednostavno, dugo smo bili u krizi i siromaštvo je i dalje veliko i to je jedan od razloga koji proizvodi jednu negativnu energiju.

  • Tržište

Drugo, mi imamo činjenicu da imamo i dalje jedno snažno prisustvo i dominaciju tog modela liberalnog kapitalizma gde je sve prepušteno tržištu a to znači prepušteno onome ko je politički i ekonomski jači.

I to dovodi to toga da ti uslovi nisu prihvatljivi u jednom razvojnom smislu, jer sa tako niskim platama, koje jesu zaista ponižavajuće, ne možemo da se nadamo da će doći do izlaska iz krize jer da bis se izašlo iz krize mora da se pojača i potrošačka moć društva.

  • Kopije

Sledeća stvar jeste činjenica da si sindikati slabi i tu nas zapravo čeka jedan ogroman posao da se taj borbeni kapacitet sindikata poveća.

Radi se o tome da su se sindikati u Srbiji pokazali kao najkonzervativniji deo društva i da zapravo te sindikalne centrale, kako ih zovemo, su u stvari kopija, odnosno nastavak onog koncepta i prakse sindikata iz jednopartijskog sistema i sistema državne privrede.

  • Pogon

Mislim da imamo veliki posao pred sobom a ovo što se događa danas u Goši, što se događa danas u kragujevačkoj fabrici automobila su zapravo zatezne kamate, kako to kažu bankari, za sve ono što unazad godinama nije urađeno ili nije urađeno do kraja i nije urađeno kako treba.

Moraju se svi akteri u tom procesu zapitati dokle može da se ide, koja je to granica kada će Fijat reći ‘hvala, doviđenja, mi odlazimo u neku drugu zemlju, zatvaramo pogon’, što nije ni novo ni nepoznato i nije samo Srbija suočena sa tom opasnošću.

XS
SM
MD
LG