Dostupni linkovi

Protest u Prištini zbog ponovnog suđenja za ubistvo Marigone Osmani


Učesnici protesta 28. februara u Prištini drže natpise "Ne zaboravljamo", "Pravda za Marigonu", "Sigurnost i pravda za žene" i druge.
Učesnici protesta 28. februara u Prištini drže natpise "Ne zaboravljamo", "Pravda za Marigonu", "Sigurnost i pravda za žene" i druge.

Članice Kolektiva za feminističku misao i akciju protestovale su 28. feburara ispred Palate pravde u Prištini zbog odluke Apelacionog suda da se slučaj ubistva Marigone Osmani vrati na ponovno suđenje.

Bješke Guri, predstavnica organizacije, rekla je da su se okupili ispred Apelacionog suda da se "suprotstave praksi pravosudnog sistema na Kosovu, koji nam iznova dokazuje da ne radi za žene, što ga čini za njih nemoguća bilo kakva pravda".

Ona je rekla da je odluka suda o ovom slučaju izazvala "previše zgražanja" i da ugrožava bezbjednost žena i djevojaka na Kosovu.

"Ne možemo dozvoliti da se Marigonin slučaj odugovlači u sudskim zgradama i na kraju produbi bol članova njene porodice", rekla je.

U avgustu 2023. Dardan Krivaća je osuđen na doživotni zatvor za ubistvo Marigone Osmani, dok je Arber Sejdiu osuđen na 15 godina zatvora zbog pomaganja u izvršenju "teškog ubistva".

Kosovo: Doživotna robija za ubicu Marigone Osmani
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:21 0:00

Žalbeni sud je 23. februara usvojio prigovore branilaca na presudu, s obrazloženjem da je u toku suđenja došlo do proceduralnih povreda. Optuženi su i dalje u pritvoru.

Marigona Osmani je imala 18 godina kada je ubijena, 22. avgusta 2021. godine, u stanu glavnog optuženog Dardana Krivaća u gradu Uroševcu.

Krivaća i Sejdiu su mrtvo tijelo žrtve poslali u gradsku bolnicu, a zatim otišli u nepoznatom pravcu.

Prema optužnici, Krivaća ju je 21. avgusta 2021. godine, oko 10.14 sati, u svom stanu, bez pristanka pokojne Marigone Osmani, prisiljavao na polni odnos i zlostavljao na razne načine.

Prema optužnici, dan kasnije, 22. avgusta 2021. godine, Krivaća i Sejdiu su ubili preminulu u pokušaju da prikriju krivično djelo silovanja. Oni su takođe optuženi da su počinili silovanje, ali su zbog nedostatka dokaza proglašeni nevinim za to krivično djelo.

XS
SM
MD
LG