Dostupni linkovi

Kosovo osniva radnu grupu za teške zločine nakon ubistva u Prištini


Policija Kosova
Policija Kosova

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja (Xhelal Sveçla) najavio je formiranje nove radne grupe za istraživanje teških zločina, nakon ubistva jedne osobe i ranjavanja više drugih u pucnjavi u Prištini.

U glavnom gradu Kosova u pucnjavi 4. avtusta nešto pre ponoći poginuo je tridesetdevetogodišnji muškarac, a povređeno je 17 osoba.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova će, u okviru strategije protiv organizovanog kriminala, inicirati formiranje radne grupe za dubinsku istragu, ne samo ovog slučaja, već i drugih sličnih slučajeva", napisao je Svečlja na Facebooku 5. avgusta.

Incident 4. avgusta dogodio se u lokalu "Bon Vivant" u centru prestonice, a prema navodima policije, dogodio se nakon svađe nekoliko muškaraca.

Dželalj Svečlja
Dželalj Svečlja

Svečlja je objavio da "strane uključene u sukob imaju na desetine prethodnih krivičnih dela", okrivljujući pravosudni sistem što je pustio na slobodu osumnjičene za teške zločine.

"I danas smo izgubili život od ruku kriminalaca koji su, zbog neostvarenja pravde, bili slobodni", napisao je. "Kada pravda klone, slične situacije su neizbježne", naveo je.

Služba Kliničke i Univerzitetske bolnice Kosova (SHSKUK) potvrdila je smrt tridesetdevetogodišnjeg muškarca od posledica teških povreda.

"Uprkos svim naporima medicinskog osoblja, osoba rođena 1984. godine preminula je u Centralnoj jedinici intenzivne nege", saopštio je SHSKUK.

Svi ostali povređeni u ovom incidentu su van životne opasnosti, rekao je SHSKUK.

Kako je saopšteno iz policije, četvorica osumnjičenih ostaju hospitalizovani u Kliničko-univerzitetskom centru Kosova (KKUK) i odlukom tužioca zadržani su pod nadzorom policije.

SHSKUK je saopštio da je pet osoba primljeno na dalje lečenje, nakon ukazane hitne medicinske pomoći u Urgentnoj klinici, od posljedica zadobijenih povreda. Od toga je četvero primljeno na daljnje lečenje na Kliniku za ortopediju i 1 na Kliniku za vaskularnu hirurgiju.

Svečlja je napomenuo kako su "juče dvojica zločinaca dobili zaslužene kazne, od kojih jedan doživotni zatvor", ali da "i pored smrtne kazne, ne možemo reći da je pravda zadovoljena.

Kosovo: Doživotna robija za ubicu Marigone Osmani
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:21 0:00

Radi se o slučaju u kojem je 4. avgusta na doživotnu kaznu zatvora za ubistvo osamnaestogodišnje Marigone Osmani osuđen Dardan Krivaq. Arbe Sejdi osuđen je na 15 godina zatvora zbog krivičnog dela pomaganje i podržavanje krivičnog dela teškog ubistva.

Svečlja je istakao da Dardan Krivaqa nikada nije kažnjen iako je imao 135 prethodnih krivičnih dela, te konstatovao: "Da je pravda reagovala u pravo vreme, Marigona bi bila živa."

XS
SM
MD
LG