Dostupni linkovi

MANS podnio krivične prijave protiv visokih funkcionera


Sveti Stefan, foto: Savo Prelević
Sveti Stefan, foto: Savo Prelević
NVO Mreža za afirmaciju nevladinog sektora u ponedjeljak je specijalnom državnom tužiocu podnijela krivične prijave za organizovani kriminal protiv više bivših i sadašnjih visokih javnih funkcionera zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj u korist kompanija grčkog biznismena Viktora Restisa kroz dva privatizaciona aranžmana: na ostrvu Sveti Stefan i u beranskom rudniku uglja.

MANS je specijalnom tužiocu za organizovani kriminal podnio krivične prijave protiv ministara ekonomije i turizma: Vladimira Kavarića i Predraga Sekulića, ali i njihovih prethodnika u tim resorima: Branimira Gvozdenovića, Branka Vujovića i Predraga Nenezića. Pored aktuelnih i bivših ministara i bivše glavne inspektorke za zaštitu prostora, Nataše Brajović, krivična prijava je podnijeta i protiv najvažnijeg Restisovog čovjeka u Crnoj Gori Petrosa Statisa, zajedno sa članovima njihovog menadžmenta: Konstantinosom Polimeropulosom i Teofanisom Statisom, a obuhvaćeno je i nekoliko budvanskih funkcionera: bivši i sadašnji gradonačelnik Rajko Kuljača i Lazar Rađenović, predsjednik lokalnog parlamenta Krsto Ljubanović i njihovi saradnici: Milenko Medigović i Zlatko Dragović.

Jedna krivična prijava se odnosi na davanje u zakup hotela: Sveti Stefan, Miločer i Kraljičina plaža, a druga na drugi veliki posao Restis grupe u Crnoj Gori - privatizaciju Rudnika mrkog uglja u Beranama.

Dejan Milovac
Dejan Milovac
"Dokumentacija koju posjedujemo ukazuje da je Restis grupi, kao novom vlasniku Rudnika uglja i kao zakupcu Svetog Stefana, omogućeno da ne poštuje zakonske obaveze, da ne investira sredstva i da, kada je barem u pitanju Sveti Stefan, drastično krši čitav niz zakona", kaže zamjenik direktora MANS-a Dejan Milovac.

Ministar turizma i održivog razvoja Predrag Sekulić kaže da MANS-ovu inicijativu smatra neutemeljenom, ali da nema ništa protiv da se sve "stavi pod lupu javnosti" i da se u odnosu na sumnje MANS-a odredi i Tužilaštvo.

Podsjetimo. Hotele "Sveti Stefan", "Miločer" i "Kraljičina plaža" zakupio je 2007. godine singapurski Aman Resorts na 30 godina uz godišnju cijenu zakupa od dva miliona i 100 hiljada eura. Nakon bankrota grupe japanskih biznismena, Amanovih partnera, u posao se 2009. uključila grčka Restis grupa koja u Crnoj Gori poseduje: banku, Rudnik uglja u Beranama i nekretnine u: Podgorici, Kolašinu i Reževićima, a bila je i dio konzorcijuma koji je ponudio najbolju cijenu za kupovinu dijela državnih akcija crnogorske Elektroprivrede ali je njihova ponuda odbačena.

Restisov Adriatic Properties, međutim, nije redovno izmirivao finansijske obaveze na ime zakupa Svetog Stefana, pa je novembra prošle godine, Budvanska rivijera, koja je formalni vlasnik objekata na ostrvu odlučila da tuži ovu firmu zbog duga od skoro milion eura.

Prema postojećem ugovoru, godišnja zakupnina "Sveca" iznosi milion i 600 hiljada eura, ali grčki investitor, umjesto da plati ugovoreno, traži da plaća 30 posto nižu zakupninu, pa i produžetak ugovora o gazdovanju tim, za Crnu Goru prestižnim, turističkim lokacijama koje su uprkos brojnim najavama otvaranja već godinama u mraku.

U Restisu šokirani

Pravni zastupnik Restis Grupe u Crnoj Gori, advokat Goran Velimirović za naš Radio kaže da ova kompanija spada u red investitora koji "ne bi trebalo da budu šikanirani od strane medija i ostalih organizacija".

"Restis Grupa je u projekte: Sveti Stefan i Rudnik uglja u Beranama ušla u trenutku kada su svima ostalima bili finansijski neinteresantni", rekao je Velimirović, dodajući da se radi o veoma ozbiljnim optužbama koje kompanija koju zastupa smatra neosnovanim.

Rudnik uglja Berane
Rudnik uglja Berane
"Rudnik uglja u Beranama je više puta pokušan da bude prodat , bio je u stečaju. Ušli su u taj projekat i koliko znam od tada su plate i ostale dažbine u cjelosti isplaćivane. Što se tiče Svetog Stefana takođe se zna da je Restis grupa ušla u taj projekat u trenutku kada je tadašnji zakupac Aman bio u finansijskoj krizi i kada više nije bio u mogućnosti da izvodi radove", kaže Velimirović.

Restis Grupa koja za sredinu sedmice najavljuje press konferenciju, u međuvremenu je reagovala saopštenjem u kom se kaže da su šokirani količinom laži koje MANS širi u dobro koordiniranoj akciji.

"U samo sedam dana, poslali su niz laži kroz propagandne i populističke izjave nanoseći štetu našem ugledu", kazali su iz Restis grupe koja u okviru saopštenja nije ponudila nikakvu kontraargumentaciju.

U MANS-u smatraju da je reakcija grčke kompanije, odnosno, njihovo saopštenje koje ne nudi nikakva objašnjenja ili kontraargumentaciju - nervozna.

"Ne vidim čemu tolika nervoza ako su radili po zakonu i propisima. Svakako ću vas podsjetiti da i ova i svaka druga krivična prijava koju je MANS podnijela, ili bilo koja tvrdnja i sumnja koju je MANS iznijela do sada je potkrijepljena čvrstim dokazima i dokumentacijom koji su danas predati specijalnom državnom tužiocu za organizovani kriminal. Dakle, ne vidim čemu nervoza, svakako će imati prilike da ako žele da se ispovjede, da će to moći da urade kod specijalnog državnog tužioca", kaže Dejan Milovac.

U ponedjeljak nije bilo moguće dobiti reakcije od sadašnjeg i bivšeg ministra ekonomije: Vladimira Kavarića i Branka Vujovića, a bivši ministar turizma Predrag Nenezić nam je rekao da nema komentar. Budvanski gradonačelnik Lazar Rađenović se nije javljao na službeni telefon, a predsjednik budvanskog parlamenta Krsto Ljubanović je rekao da će se naknadno oglasiti pisanim saopštenjem.
XS
SM
MD
LG