Dostupni linkovi

Zastupljenost manjina u institucijama nije ispoštovana


Skupština Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Skupština Crne Gore, Foto: Savo Prelević

U izvještaju crnogorskog ombudsmana Šefka Crnovršanina tvrdi se da država nedosljedno implementira međunarodne standarde o propocionalnoj zastupljenosti manjinskih naroda u institucijama političkog sistema. Tim povodom smo zabilježili stavove njihovih političkih predstavnika.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Šefko Crnovršanin je u svom izvještaju za 2008. naveo da u Crnoj Gori postoji znatna disproporcija između normativnog i stvarnog kada je riječ o zastupljenosti manjinskih naroda u državnim organima, uz konstataciju da pojedini državni organi lokalnih uprava nedosljedno implementiraju preuzete obaveze.

Komentarišući taj izvještaj ministar za nacionalne manjine Fuad Nimani kaže da procentualnu zastupljenost manjina posmatra kao proces za čije je zaokruživanje potreban duži period:

Apsolutno ni u jednoj službi, ni u jednim državnom organu, ni u jednoj javnoj instituciji nije do kraja sprovedena ustavna odredba ili odredba iz Zakona o manjinskim pravima i slobodama koja zajemčuje ili daje pravo pripadnicima manjina da imaju srazmjernu zastupljenost.
"Po strategiji manjinske politike mi smo bili decidni i jasni da procentualno zastupljenost manjina u svim strukturama vlasti treba stabilizovati kroz jedan duži period, ono se ne može realizovati ni za tri, ni za četiri, već za deset i više godina jer upravo nezastupljenost manjina ne može se korigovati kroz tri i četiri godine."


Komentarišući navode ombudsmana da pojedini državni organi lokalne samouprave ne vode računa o zastupljenosti manjina predstavnik Albanske koalicije "Perspektiva" Vaselj Siništaj kaže da se jedino ne slaže sa riječju "pojedini":

"Apsolutno ni u jednoj službi, ni u jednom državnom organu, ni u jednoj javnoj instituciji nije do kraja sprovedena ustavna odredba ili odredba iz Zakona o manjinskim pravima i slobodama koja zajemčuje ili daje pravo pripadnicima manjina da imaju srazmjernu zastupljenost. Vjerovatno da ubuduće nakon samostalnosti Crne Gore nijesmo uspjeli da tu odredbu sprovedemo u život, ali prije nego što se Crna Gora učlani u evropske i evroatlantske integracije ili u Evropsku uniju moraće da se malo više pozabavi ovim problemom."

I Suljo Mustafić, portparol Bošnjačke stranke, partnera vladajuće koalicije, smatra da je stanje zabrinjavajuće:

"Dobro je da je ombudsman iznio i ranije iznosio neke podatke u vezi sa zastupljenošću pripadnika manjinskih naroda u institucijama države Crne Gore, političke, ali i ostalih grana vlasti, kao i u svim ostalim institucijama, smatramo da taj nalaz itekako govori o slici prema kojoj su manjine potpuno nezastupljane u crnogorskom društvu i smatramo da je zadatak političkih reprezenata tih manjina u crnogorskom parlamentu da ukažu na te probleme i da se naravno u narednom periodu, shodno svim međunarodnim preporukama i normama zastupljenost manjina bude i autentična i srezmjerna i da se poboljša i dovede na onoj nivo koji odgovara njihovom učešću u populaciji u Crnoj Gori."


Prema popisu stanovništva iz 2003. u Crnoj Gori živi oko 43 odsto Crnogoraca, 32 procenta Srba, blizu osam odsto Bošnjaka, pet procenata Albanaca, oko četiri procenta Muslimana, jedan odsto Hrvata, pola procenta Roma, dok je ostalih oko dva odsto. Ombudsman u svom izvještaju navodi da je ignorisanje manjinskih prava veoma loše po sudbinu države jer omogućava monopol i privilegiju etničke većine što, prema njegovim riječima, stvara nezdravu klimu, napetost i otvara mogućnost za međuetničke konflikte. Ministar Nimani ipak vjeruje da je Crna Gora na doborm putu:

"U svemu moram istaći da je Crna Gora dobar primjer u okruženju u vezi integrisanja manjina u svim strukturama vlasti, ona je dobar primjer da na nivou Vlade Crne Gore glavne resore drže predstavnici manjina."
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG