Dostupni linkovi

Karlović Sabolić: Ozbiljno ispitati sve što Mamić tvrdi


Bjegunac pred hrvatskim pravoduđem Zdravko Mamić (na fotografiji) iznio je niz optužbi na račun sudija Osiječkog suda
Bjegunac pred hrvatskim pravoduđem Zdravko Mamić (na fotografiji) iznio je niz optužbi na račun sudija Osiječkog suda

Iako sve optužbe na račun osječkih sudaca dolaze od Zdravka Mamića, bivšeg izvršnog potpredsjednika Dinama koji je pravomoćno osuđen za izvlačenje novca iz tog nogometnog kluba, treba ih ozbiljno i temeljito ispitati, kaže novinarka Slobodne Dalmacije i Jutarnjeg lista Marina Karlović Sabolić.

Mamić je još prošle jeseni dostavio Državnom odvjetništvu USB stick, čiji je sadržaj procurio u medije.

“On razotkriva tajne dealove koje su suci imali s njime. Kada se sjetimo da se u Sjedinjenim Američkim Državama suci - kada traže svoje uzore - pozivaju na Thomasa Jeffersona i ostale ‘očeve osnivače’, a eto, hrvatski suci šuruju sa likovima poput Mamića. Gledaju kako da im on kupi cipele, kako da im pokloni nogometne dresove, kako da ih odvede na put u Dubai, kao da su njihova primanja toliko mala da si sami ne mogu priuštiti takav put. To je najfrapantnije u čitavoj priči”, ogorčena je Marina Karlović Sabolić.

Šta je Mamić dostavio odvjetništvu?

Pravomoćno osuđeni bjegunac pred hrvatskim pravosuđem Zdravko Mamić još je pred pet mjeseci Državnom odvjetništvu dostavio USB stick na kojem je njegov 80-minutni iskaz u kojem detaljno opisuje svoje odnose sa osječkim sucima.

Tvrdi da su dobili pola minijuna eura da ga oslobode optužbe da je iz Dinama isisao 116 milijuna kuna, te kako im je plaćao putovanja, uključujući i Dubai, kako im je na putovanjima redovito davao po više tisuća eura džeparca i da im supruge imaju za šoping, kako su se oblačili i kupovali cipele na njegov račun, jeli, pili i pjevali. A potom ga osudili na šest i po godina zatvora.

Mamića mediji redovito spominju kao kontroverznog nogometnog menadžera, podsjeća naša sugovornica. Dodaje da su se za njim uvijek vukli repovi, imao je običaj najvulgarnije javno izvrijeđati svakoga tko mu stane na put, mediji su spominjali da on Dinamom upravlja pomoću novca kojeg su građani dali u državni i zagrebački proračun, i na kraju takav Mamić progovara o, kako sam tvrdi, korumpiranim sucima.

“Ako je pola od toga što kaže točno, on doista razotkriva jednu mrežu mraka i crnila u koje je uronilo hrvatsko pravosuđe. A to što upravo osoba poput Zdravka Mamića progovara o svemu tome, to je zapravo najveći šamar, najveća triska hrvatskom pravosuđu”, kaže naša sugovornica.

Ona dopušta mogućnost da ovo Mamićevo svjedočenje može postati prekretnica, kakvih je Hrvatska imala nekoliko u trideset godina postojanja:

“Bila je 1998. i 1999. godine afera Dubrovačka banka, nakon koje je HDZ izgubio izbore, generali su se ujesen 2000. godine htjeli baviti politikom, pa ih je tadašnji hrvatski predsjednik Stipe Mesić umirovio, jer je takvo ponašanje naprosto neprimjereno demokratskim društvima... Mislim da se sa ovim slučajem pruža jedna velika, velika prilika da nakon ovoga Hrvatska postane bolja zemlja i da dobijemo bolje pravosuđe nego što ga imamo sada”, vjeruje Marina Karlović Sabolić.

Mamić je u utorak, 23. ožujka, objavio preslike avionskih karata za Dubai koje je navodno platio osiječkom sucu Zvonku Vekiću, njegovoj prijateljici i prijateljičinoj kćeri.

Demanti bivše predsjednice

Također, zagrebački tjednik Nacional je objavio da je upravo Mamić nagovorio bivšu hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović da se 2014. godine kandidira na tu funkciju, obećavši da će joj osobno nadoknaditi razliku između plaće koju će imati kao predsjednica i one više koju je imala kao pomoćnica glavnog tajnika NATO-a.

Radi se o iskazu izvora bliskog Kolindi Grabar Kitarović, koji je dodao da joj je Mamić dao i pola milijuna eura za kampanju.

Ona je na svom Facebook profile to nazvala lažima i kazala da je njene troškove pokrivao HDZ, čija je kandidatkinja bila na izborima.

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković kaže da on vodi HDZ od sredine 2016. godine, a da se ovdje radi o troškovima kampanje u 2014. godini.

“ Ja otkako sam predsjednik HDZ-a, a sad će već pet godina, dva puta sam izabran, naše financije su transparentne, zakonite, uredno vođene, svaki put je državna revizija, koja je gledala naše financije kazala da je sve u skladu sa zakonom i transparentno i tako će biti. Nemamo dugova ni pozajmica. Ja odgovaram sto posto za ovo svoje vrijeme, a ovo prije ćemo vam dati odgovore kad pošaljete upit",kazao je Plenković novinarima.

Prijave protiv spomenutih sudija

Predsjednik Županijskog suda u Osijeku Zvonko Vrban je dvojicu sudaca koje Mamić spominje – Darka Krušlina i Zvonka Vekića – prijavio Državnom sudbenom vijeću s prijedlogom da ih se zauvijek ukloni iz sudačkih redova.

Iz Državnog odvjetništva poručuju da provode istražne radnje vezano uz sadržaj Mamićevog USB-a, i to još od istog dana kada su ih dobili, početkom listopada prošle godine.

U Osijeku se inače nastavlja drugo suđenje Zdravku Mamiću i još šestorici, ovoga puta za izvlačenje 144 milijuna kuna (oko 19,2 milijuna eura) iz Dinama, a odvjetnik jednog od Mamićevih suoptuženika već je zatražio da se suđenje premjesti na neki drugi sud.

Suđenja Mamiću bila su prebačena u Osijek, jer su tužitelji u ovom postupku, antikorupcijski odjel Državnog odvjetništva – Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) - zatražili delegaciju predmeta sa Županijskog suda u Zagrebu, uz obrazloženje da na njemu rade suci s kojima je Zdravko Mamić u dobrim odnosima.

Prvi postupak na osječkom sudu protiv braće Mamić, bivšeg poreznika Milana Pernara i bivšeg direktora Dinama Damira Vrbanovića za izvlačenje novca iz Dinama započeo je 2014. godine. Mamić, koji je tada bio izvršni potpredsjednik Dinama, pobjegao je u lipnju 2018. godine u BiH, uoči izricanja nepravomoćne presude osječkog suda, koju je Vrhovni sud Hrvatske u ponedjeljak, 15. ožujka 2021. godine, u većem dijelu potvrdio.

Mamiću je potvrđena kazna od 6,5 godina zatvora za izvlačenje 116 milijuna kuna (oko 15 milijuna eura) iz Dinama. Njegovom bratu Zoranu Mamiću smanjena je kazna na četiri godine i osam mjeseci, a bivšem porezniku Milanu Pernaru na tri godine i dva mjeseca. Bivšem direktoru Dinama Damiru Vrbanoviću je potvrđena ranija presuda na tri godine zatvora.

XS
SM
MD
LG