Dostupni linkovi

Malodušnost i nezadovoljstvo na Praznik rada


Prvi maj u Crnoj Gori su obilježili novembarski tmurno nebo, sitna kiša i puste ulice. Sumornu sliku nijesu promijenile ni "protestne" šetnje koje su odvojeno organizovala dva sindikata.

Iako su u glavnom gradu šetnje organizovala dva sindikata, učesnika nije bilo dovoljno ni za jednu koja bi svojom snagom i iskazanim revoltom privukla pažnju odgovornih za teške socijalne probleme u Crnoj Gori - veliku nezaposlenost, rastuće siromaštvo, opštu neizvjesnost i odsustvo osjećaja zaštićenosti od strane države.

"Šetača" koji su i po pravom jesenjem danu izašli da izraze protest zbog takvog stanja bilo je veoma malo, pa je foto reporter jednog dnevnog lista, u jednoj od dvije kolone, "u glavu" prebrojao 58 učesnika. Ipak, oni malobrojni koji su danas izašli na ulicu ne žele da postojeće stanje trpe ćutke.

“Iritira me ta teška socijalna situacija, slaba zdravstvena, socijalna zaštita I korupcija. Treba t mijenjati, treba da se probude građani, mlađi ljudi, ljudi koji su bez posla, penzioneri, invalidi”, kaže nam jedan od učesnika sindikalne šetnje.

Da li zbog nemoći da pokrenu proteste koji bi pokazali sindikalnu snagu ili nekog drugog razloga, oba sindikata koji su organizovali "protestne" šetnje, ove godine su bili fokusirani na mlade ali njih, uglavnom, na ulicama nije bilo.

Savez samostalnih sindikata je upriličio "muzički happening", a Unija slobodnih sindikata mali igrokaz sindikalnog podmlatka, čiji je cilj bio da ukaže na probleme mladih koji se odnose na loš školski sistem i nemogućnost zaposlenja po izlasku iz školskih klupa.

Šetnja Saveza se okončala koncertom, a Unija je protest završila čitanjem proglasa:

“Želimo da uputimo snažne poruke crnogorskim nadležnim institucijama da te probleme što hitniej počnu da rješavaju kao i da pozovemo sve napredne mlade i hrabre ljude i studente da name se u ovoj borbi pridruže jer nam iskustvo govori da se za svoje probleme moramo izboriti sami.”

Učesnici obije sindikalne povorke ukazuju na glavne probleme i pravce traženja rješenja:
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:46 0:00
Direktan link

Tužno brojno stanje nezadovoljnih radnika tokom sindikalnih prvomajskih šetnji je samo nametnulo pitanje - šta se desilo za radničkom klasom čije nezadovoljstvo u nekim državama ima snagu da prodrma sistem.
XS
SM
MD
LG