Dostupni linkovi

Vojne vlasti u Maliju proterale ambasadora Francuske


Privremeni lider Malija pukovnik Assimi Goita (u sredini)

Vojne vlasti Malija odlučile su da proteraju ambasadora Francuske u novoj eskalaciji tenzija između Bamaka i Pariza, prenela je 31. januara državna televizija te zapadnoafričke zemlje.

U saopštenju pročitanom na televiziji navodi se da vlada Malija obaveštava domaću i međunarodnu javnost da je francuski ambasador u Bamaku Žoel Mejer (Joel Meyer) pozvan u ministarstvo spoljnih poslova i međunarodnu saradnju gde mu je preneta odluka vlade da treba da napusti zemlju u roku od 72 sata.

Vlasti su tu odluku objasnile nedavnim "neprijateljskim" izjavama francuskog diplomate prema njima.

Francuski diplomata je, kako prenosi AP, rekao da je vlada te zemlje primila k znanju odluku Malija da protera ambasadora i ponovio posvećenost Francuske stabilizaciji i razvoju regiona Sahel.

Ova odluka označava novo zaoštravanje tenzija između Malija i Francuske, koja je angažovana u Maliju i u Sahelu od 2013. godine u borbi protiv ekstremista.

Nova epizoda u diplomatskoj krizi dolazi nekoliko dana nakon što je vlada Malija naredila danskim vojnicima da napuste tu zemlju.

Odnosi se pogoršavaju stalno od kada su pukovnici u avgustu 2020. silom preuzeli vlast u zemlji koja je od 2012. u dubokoj bezbednosnoj i političkoj krizi.

Tenzije između Malija i njegovih evropskih i regionalnih saveznika rastu poslednjih nedelja, pošto je privremeni lider Malija pukovnik Assimi Goita odložio izbore do 2026. godine i učvrstio kontrolu.

Takođe, odluka dolazi usred sve veće zabrinutosti Evrope oko prisustva ruskih plaćenika u Maliju, bivšoj francuskoj koloniji.

EU je prošlog meseca uvela sankcije za osam pojedinaca i tri naftne kompanije povezane sa ruskom grupom Vagner, koja je optužena za kršenje prava u Centralnoafričkoj Republici, Libiji i Siriji.

Rusija poriče vezu između vlade i plaćenika, često opisujući paravojne snage kao trenere ili savetnike, uprkos dokazima da su bili uključeni u borbene operacije.

Veruje se da Vagner grupu vodi ruski biznismen Jevgenij Prigožin, blizak saradnik predsednika Vladimira Putina. Prigožin je već pod sankcijama SAD i EU.

XS
SM
MD
LG