Dostupni linkovi

Francuska i saveznici osudili raspoređivanje ruske Vagner grupe u Maliju


Demonstranti nose zastave Rusije i Malija tokom protesta u Bamaku protiv francuskog uticaja u zemlji 27. maja 2021.
Demonstranti nose zastave Rusije i Malija tokom protesta u Bamaku protiv francuskog uticaja u zemlji 27. maja 2021.

Francuska i 14 evropskih saveznika, kao i Kanada, osudili su u četvrtak, kako su rekli, raspoređivanje ruskih plaćeničkih snaga u zapadnoafričkoj zemlji Mali, preneo je Rojters.

„Svesni smo učešća vlade Ruske Federacije u pružanju materijalne podrške razmeštanju Vagner grupe u Maliju i pozivamo Rusiju da se vrati na odgovorno i konstruktivno ponašanje u regionu“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju je navedeno duboko žaljenje zbog izbora tranzicionih vlasti Malija da koriste ionako oskudna javna sredstva za plaćanje stranih plaćenika umesto da podržavaju sopstvene oružane snage i javne službe.

Evropska unija je uznemireno reagovala na izveštaje da bi ruski plaćenici mogli da se rasporede u Maliju kako bi pomogli vladi ove zemlje u borbi protiv islamističkih militanata povezanih sa Al Kaidom i tzv. Islamskom državom.

Saopštenje su izdale Francuska, Belgija, Britanija, Kanada, Češka Republika, Danska, Estonija, Nemačka, Italija, Litvanija, Holandija, Norveška, Portugal, Rumunija i Švedska.

Evropska unija uvela je 13. decembra sankcije ruskoj privatnoj vojnoj firmi Vagner grupa kao i za osam pojedinaca i tri energetske kompanije u Siriji, optužujući ih za tajne operacije u ime Kremlja.

“Vagner grupa je odgovorna za ozbiljne povrede ljudskih prava u Ukrajini, Siriji, Centralnoj Afričkoj Republici, Sudanu i Mozambiku”, navela je EU u svom službenom časopisu, navodeći mučenja i vansudska pogubljenja.

Zapadne vlade optužuju Moskvu da koristi grupu Vagner kao paravojnu snagu u sukobima u Ukrajini, Libiji, Siriji, Sudanu, Mozambiku i Centralnoafričkoj Republici.

Rusija poriče vezu između vlade i plaćenika, često opisujući paravojne snage kao trenere ili savetnike, uprkos dokazima da su bili uključeni u borbene operacije.

Francuska je tražila sankcije zbog zabrinutosti za aktivnosti ove grupe u Africi, posebno u bivšim kolonijama Maliju i Centralnoafričkoj Republici.

Francuska je vodila antiterorističke operacije protiv islamista u regiji Sahel, a EU ima misiju vojne obuke u Maliju.

Veruje se da Vagner grupu vodi ruski biznismen Jevgenij Prigožin, blizak saradnik predsednika Vladimira Putina. Prigožin je već pod sankcijama SAD i EU.

XS
SM
MD
LG