Dostupni linkovi

Mali: Nema dokaza o 24 stana, imam samo jedan


Siniša Mali u obraćanju novinarima povodom "Pandora papira" u holu Skupštine Srbije, 5. oktobar 2021.
Siniša Mali u obraćanju novinarima povodom "Pandora papira" u holu Skupštine Srbije, 5. oktobar 2021.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da su laži da je dokazano da je imao 24 stana u Bugarskoj, kao što je objavljeno u dokumentima do kojih su novinari KRIK-a došli u okviru međunarodnog projekta "Pandorini papiri".

"Zamolio bih one koje se bave tom temom samo da prestanu da lažu jer to što rade nema nikakvog smisla. Tako mogu da kažu da imam 240 stanova, ili 2.400 stanova, nikakve razlike nema. Ja imam jedan stan koji sam uredno prijavio i u koji 10 godina zaredom idem sa decom na letovanje", rekao je Mali 5. oktobra novinarima u Skupštini Srbije gde obrazlaže set finansijskih zakona.

Na pitanje odakle njegov potpis na sertifikatima koji dokazuju vlasništvo nad offshore kompanijama, Mali je rekao da je na tu temu na sva pitanja odgovorio pre nekoliko godina.

"Ako postoji nešto što nije urađeno u skladu sa zakonima, izvolite imate nadležne organe, podnesite papire", rekao je Mali.

Novinarima je nekoliko puta poručio da lažu, da nemaju nikakve dokaze i da neće da polemiše sa njima, već da će "sačekati nadležne organe".

Novinari KRIK-a iz Srbije su u okviru "Pandorinih papira" došli do dokumenata koji pokazuju da je ministar finansija Srbije bio vlasnik 24 luksuzna apartmana na bugarskom primorju.

Mali je kao vlasnik dve offshore kompanije sa Britanskih Devičanskih Ostrva kupio 23 stana, a još jedan je kupio na svoje ime, naveli su u KRIK-u.

KRIK navodi da je prvo agencija "Trident Trust" za Malog registrovala dve offshore kompanije: "Brigham Holding & Finance Inc." i "Etham Invest & Finance Corp.", a one su zatim kupile dve firme u Bugarskoj "Erma 11" i "Erul 11" koje su u svom vlasništvu imale apartmane.

U dokumentima o kupoprodaji stanova, Mali je bio naveden kao direktor offshore kompanija sa Britanskih Devičanskih Ostrva, pa su ga tako novinari KRIK-a ranije povezali sa ovim nekretninama.

Nova dokumenta u projektu "Pandorini papiri", sertifikati o vlasništvu nad firmama, otkrivaju da je bio i vlasnik ovih kompanija.

Mali je stanove kupio tokom 2012. i 2013. godine, u vreme kada je bio ekonomski i finansijski savetnik tadašnjeg prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, piše KRIK.

Na toj funkciji Mali je bio zadužen za pregovore s Ujedinjenim Arapskim Emiratima oko ulaganja u kapitalne projekte – privatizaciju nacionalne avio-kompanije "JAT" i izgradnju "Beograda na vodi".

Ubrzo nakon što je Mali kupio stanove u Bugarskoj, koji su na tržištu vredeli oko pet miliona evra, počeo je da ih prodaje. Dva apartmana, koji ne spadaju u najveće, prodao je 2013. i 2014. za ukupno 120.000 eura.

Zatim je izašao iz vlasništva u offshore kompanijama.

U avgustu 2014, nekoliko meseci nakon što je postao gradonačelnik Beograda, Mali je kompanije prebacio na tamošnju advokaticu Anu Panajotovu koja je zatim prodala još nekoliko apartmana.

Iz agencije "Trident Trust" novinarima su kazali da posluju u okviru zakona i da ne daju izjave o svojim klijentima. Panajotova takođe nije želela da komentariše.

Mali je ranijih godina demantovao da ima 24 stana u Bugarskoj.

XS
SM
MD
LG