Dostupni linkovi

Tijela žrtava prebačena u oblast pod kontrolom Kijeva


Tijela žrtava MH17 dopremljena u Harkov
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:30 0:00

Tijela žrtava MH17 dopremljena u Harkov

Voz sa tijelima žrtava poginulih u padu malezijskog aviona na istoku Ukrajine prije pet dana, stigao je u Harkov, grad koji kontroliše Vojska Ukrajine.

Voz sa vagonima-hladnjačama, u kojima se nalaze pronađena tijela žrtava leta MH17, u četiri sata ujutro po srednjeevropskom vremenu je napustio Donjeck, grad pod kontrolom proruskih separatista, a u Harkov je stigao nešto prije 11 sati, prenio je Rojters.

U planu je da tijela žrtava u Harkovu preuzmu članovi holandskog koordinacionog centra, a potom će biti avionom prebačena u Holandiju radi identifikacije, objavio je holandski premijer Mark Rute.

Prema riječima zamjenika ukrajinskog premijera Volodimira Grojsmana, pronađena su 282 tijela, kao i 87 dijelova tijela 16 žrtava.

Australski premijer Tony Abbout i dalje tvrdi da su dokazi na mjestu nesreće prepravljeni, te da je zataškavanje očigledno.

U glavnom gradu Malezije građani su u ponedjeljak protestovali pred ambasadama Rusije i Ukrajine, tražeći pravdu za žrtve koji su bili na letu MH17 od Amsterdama do Kualu Lumpura.

“Povratak ostataka žrtava i dvije crne kutije nije dovoljno. Želimo pravdu. Želimo znati ko su počinitelji, kriminalci, izvršitelji, krivci. Želimo znati ko je oborio avion”, poručili su .

Vođa proruskih aktivista Aleksandar Borodaj, u utorak ujutro predao je malezijskim stručnjacima crne kutije iz srušenog putničkog aviona.

Tom prilikom su dvije strane u sjedištu samoproglašene Donjecke Narodne Republike u Donjecku potpisale dokument, koji je Borodaj nazvao "protokolom kojim se finalizuje ova procedura", prenosi Rojters.

Predstavnik Malezijskog savjeta za nacionalnu sigurnost, pukovnik Mohamed Sakri, novinarima je rekao da su dvije crne kutije "u dobrom stanju".

(VIDEO: Proruski separatisti predali crne kutije)

Proruski separatisti predali crne kutije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:30 0:00

Ministri vanjskih poslova zemalja Evropske unije u Briselu razgovaraju o mogućem proširenju sankcija protiv Rusije, a nakon obaranja malezijskog putničkog aviona.

Šefovi diplomatija zemalja Unije uoči početka sjednice optužili su Rusiju da samo na riječima podržava napore međunarodne zajednice, a iza scene pomaže proruske separatiste u istočnoj Ukrajini.

Švedski ministar Carl Bildt vrlo je jasno rekao da od prošlomjesečnog sastanka Vijeća Evrope u istočnu Ukrajinu stiže teško oružje, tenkovi, rakete i borci. Obaranje malezijskog aviona posljedice je takve politike.

"Vidio sam suvremeniju verziju tenka T64 na ulicama Donjecka. Ne kupujete ih u lokalnoj trgovini mješovitom robom. Znamo odakle dolaze. Prreko granice stižu u sve većem broju, usprkos obećanjima i usprkos našim zahtjevima“, ustvrdio je Bildt.

Bildtov danski kolega Maratin Lidegaard smatra da ukoliko Moskva ne pokaže jasnu spremnost na saradnju i ne omogući prsitup mjestu nesreće i nezavisnu istragu, da bi trebalo proširiti ekonomske sankcije.

Poljski ministar Radek Sikorski upozorio je da je ono što se dogodilo na nebu iznad istočne Ukrajine, rezultat dopremanja sofisticiranog oružja separatistima u Ukrajini i to je uzrok rata i zato se treba jasno odrediti prema obranju aviona.

Svijet se promijenio od posljednjea sastanka Vijeća ministara, rekao je britanski šef diplomatije Phillip Hammond.

"Svi žele vidjeti izbalansirani set mjera, ali svijet se promijenio od prošle sedmice. Događaji prošlog četvrtaka promijenili su očekivanja javnosti i mi moramo poslati jasan signal da smo shvatili i da smo spremniići dalje", poručio je Hammond.

Šta bi mogle otkriti crne kutije?

Vijeće sigurnosti UN usvojilo je u ponedjeljak uveče jednoglasno rezoluciju kojom se poziva na međunarodnu istragu uzroka rušenja malezijskog aviona i prekid borbenih dejstava oko mjesta nesreće.

Sa sjednice Vijeća sigurnost UN o Ukrajini
Sa sjednice Vijeća sigurnost UN o Ukrajini

U tekstu rezolucije pozivaju se "sve zemlje i akteri u regionu", među kojima i Rusija, da "u potpunosti sarađuju u medjunarodnoj, sveobuhvatnoj, temeljnoj i nezavisnoj istrazi" o padu aviona.

Zahtijeva se da se "odmah obustave sve vojne aktivnosti, uključujući i aktivnosti naoružanih grupa na mjestu pada aviona, kako bi se olakšala istraga".

U tekstu se "najoštrije osuđuje napad koji je doveo do obaranja aviona" i zahtijeva da počinioci za to snose odgovornost.

Rezolucijom se još traži "da oružane grupe koje kontrolišu mjesto nesreće, istražiteljima osiguraju potpuni, neograničen i bezbjedan pristup".

Predsjednik Rusije Vladimir Putin i holandski premijer Mark Rute u utorak ujutro ponovo su razgovarali o međunarodnoj istrazi o padu aviona "Malezija erlajnsa" i pozvali na hitan i bezuslovan prekid vatre na tom području, saopštio je Kremlj.

Razgovarano je o potrebi da stručnjaci imaju direktan i potpuni pristup mjestu nesreće, da bi istragu mogla da nastavi Međunarodna organizacija za civilno vazduhoplovstvo. "U vezi s tim, ponovo je istaknuta potreba za hitnim i bezuslovnim prekidom vatre u zoni konflikta", navodi se u saopštenju Kremlja.

Analizirajući kakve bi odgovore mogle dati obdukcije tijela stradalih, Agencija Asošijeted pres se poziva na mišljenje više stručnjaka koji navode da bi u tijelima žrtava mogli da budu šrapneli raketa.

Na osnovu hemijskih ostataka na avionu može da bude utvrđen tip oružja koje je oborilo avion, a lokacija na kojoj se nalaze ostaci letjelice može pružiit informacije o tome kako se napad odvijao.

Takođe, crne kutije, mogu da ponude ključne dokaze. Snimač glasa u kokpitu može da snimi i udar rakete. Snimači podataka, koji registruju visinu i poziciju, mogli bi da ukrste te podatke sa vremenom i putanjom ispaljene rakete u toj oblasti.

Avion se srušio u četvrtak popodne u donjeckoj oblasti u istočnoj Ukrajini, nakon što je, kako se vjeruje, pogođen raketom zemlja-vazduh. U avionu je bilo 298 ljudi i svi su poginuli.

XS
SM
MD
LG