Dostupni linkovi

Poništena ekološka dozvola za malu hidroelektranu 'Slapi' kod Sarajeva


Kako rade male hidroelektrane i zašto su štetne?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:46 0:00

Kako rade male hidroelektrane i zašto su štetne?

Okružni sud u Banjoj Luci uvažio je tužbu Udruženja „Resursni Arhus centar u BiH“ i poništio obnovljenu ekološku dozvolu za Malu hidroelektranu (MHE) “Slapi” na Kasindolskoj rijeci.

Hidroelektrana je na teritoriji opština Trnovo, Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, u okolini Sarajeva, na području Republike Srpske, pa je nadležan bio sud u Banjoj Luci.

MHE “Slapi” treća je planirana MHE na Kasindolskoj rijeci, a druga čija je obnovljena ekološka dozvola poništena presudom Suda, prenosi Fena.

Iz Udruženja “Resursni Arhus centar u BiH” napominju da je u toku maja ove godine neformalna grupa građana “STOP izgradnji MHE na Kasindolskoj rijeci” provela građansku inicijativu putem koje je prikupljeno 2.354 potpisa protiv izgradnje MHE “Smar” i “Slapi”.

U sklopu projekata “Eko BiH”, “Lawyers for rivers” i “Misli o prirodi!”, koji finansira Švedska, a implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD), Udruženje “Resursni Arhus centar u BiH,” kao Eko HUB Sarajevo, više od godinu dana pruža besplatnu pravnu pomoć ovoj grupi građana.

„Ovo je druga pozitivna presuda koju smo zaprimili u predmetu tri MHE na Kasindolskoj rijeci. Sada imamo poništene obnovljene ekološke dozvole za MHE 'Smar' i MHE 'Slapi', te se nadamo da će biti poništena i ekološka dozvola za MHE 'Podivič' kao i građevinska dozvola za MHE 'Samar'“, navodi se u saopštenju.

„Iako bi Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske trebalo u cijelosti primjenjivati Zakon o zaštiti životne sredine i Zakon o uređenju prostora i građenju, nažalost svjedoci smo da upravo oni najčešće krše odredbe tih zakona“, zaključuje u saopštenju izvršna direktorica „Arhus centra u BiH“ Emina Veljović.

U pripremi izgradnja više od 300 MHE u BiH

Prema podacima nevladine organizacije "Eko akcija", u Bosni i Hercegovini izgrađeno je 106 malih hidroelektrana, dok je u pripremi izgradnja dodatnih 340.

Udruženja okupljena u Koaliciju za zaštitu rijeka BiH zatražila su od vlasti u Bosni i Hercegovini uvođenje moratorijuma na gradnju MHE, zbog, kako navode, ugrožavanja rijeka.

Iz Koalicije tvrde da BiH nema potrebu za novim hidroelektranama i da one donose korist, isključivo investitorima koji potpisuju ugovor o garantovanoj otkupnoj cijeni električne energije, a imaju i beneficije u vidu subvencija koje građani plaćaju svaki mjesec, s obzirom na to da na računu za električnu energiju postoji stavka podsticaja za obnovljive izvore energije.

XS
SM
MD
LG