Dostupni linkovi

Makron potvrdio perspektivu članstva za Zapadni Balkan


"Moramo da razmotrimo naše odnose sa Zapadnim Balkanom i damo jasnu i iskrenu perspektivu pristupanja”, poručio je francuski predsednik Emanuel Makron.
"Moramo da razmotrimo naše odnose sa Zapadnim Balkanom i damo jasnu i iskrenu perspektivu pristupanja”, poručio je francuski predsednik Emanuel Makron.

Predsednik Francuske, Emanuel Makron (Emmanuel Macron) poručio je da Zapadnom Balkanu treba poslati jasnu poruku da postoji perspektiva članstva, ali je naveo da se moraju preduzeti reforme unutar Evropske unije (EU) kako bi bio moguċ prijem novih članica.

"Evropa ne može okrenuti leđa Zapadnom Balkanu. Zapadni Balkan je geografski i istorijski, po tragičnosti i obeċanjima o buduċnosti koje nosimo, u srcu evropskog kontinenta. Nose ožiljke koji nas istovremeno podseċaju koliko je krhkost mira ali i jačina EU", naveo je francuski predsednik.

"Moramo da razmotrimo naše odnose sa Zapadnim Balkanom i damo jasnu i iskrenu perspektivu pristupanja", dodao je Makron.

Francuski predsednik je ove navode izneo na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta (EP) govoreći o prioritetima francuskog šestomesečnog predsedavanja koje je počelo prvog januara ove godine.

On je međutim naglasio da Evropa u postojeċim uslovima nije ona koja može primati nove članice.

"Ovo nije Evropa koja može da ima 31, 32 ili 33 članica. Lagali bismo sebe ako bismo tako mislili", rekao je francuski predsednik istakavši neophodnst promena u EU koje bi omoguċile prema njemu "brže, jasnije i efikasnije odluke".

Makron je najavio inicijativu o organizovanju konferencije o Zapadnom Balkanu koja bi, prema njegovim rečima usledila nakon Konferencije o buduċnosti Evropske unije.

Konferencija o budućnosti Evrope je serija rasprava i diskusija koju vode građani i koja će omogućiti ljudima iz cele Evrope da podele svoje ideje i pomognu u oblikovanju zajedničke budućnosti.

Reč je o predlogu Evropske komisije i Evropskog parlamenta, koji datira iz 2019. godine i ima za cilj da se sagleda srednjoročna i dugoročna budućnost EU i kakve reforme treba preduzeti u njenim politikama i institucijma.

Glavni cilj ove konferencije je da obuhvati građane, uključujući značajnu ulogu mladih, civilnog društva i evropskih institucija kao ravnopravnih partnera.

Planirano je da Konferencija traje dve godine, te da se do proleća 2022. usvoje zaključci radi izrade smernica o budućnosti Evrope.

Prilikom preuzimanja mandata na čelu EU, Emanuel Makron je veċ najavio da ċe krajem proleċa biti organizovana konferencija o Zapadnom Balkanu.

Kako je najavljeno to neċe biti konferencija o evropskoj perspektivi veċ o trenutnim goruċim pitanjima u regionu.

XS
SM
MD
LG