Dostupni linkovi

Makron poziva na ublažavanje tenzija sa Rusijom


Francuski predsednik Emanuel Makron obraća se u Evropskom parlamentu povodom početka francuskog predsedavanja EU.
Francuski predsednik Emanuel Makron obraća se u Evropskom parlamentu povodom početka francuskog predsedavanja EU.

Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) pozvao je u sredu Evropsku uniju da brzo izradi novi bezbednosni plan koji sadrži predloge za ublažavanje tenzija sa Rusijom, pošto raste zabrinutost da ruski predsednik Vladimir Putin planira invaziju na Ukrajinu.

EU mora u narednim nedeljama da „dovrši evropski predlog o izgradnji novog poretka bezbednosti i stabilnosti“, rekao je Makron.

„Trebalo bi da ga izgradimo među Evropljanima, zatim da ga podelimo sa našim saveznicima u okviru NATO-a, a zatim da ga predložimo Rusiji na pregovore“, poručio je Makron.

Makron je ovo izneo u govoru poslanicima EU u Strazburu, u Francuskoj, dan nakon što je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao da je vojna organizacija u procesu finalizacije sopstvenih bezbednosnih predloga.

Stoltenberg se nada da će u bliskoj budućnosti organizovati seriju sastanaka sa Rusijom.

Američki državni sekretar Entoni (Antony) Blinken boravio je u sredu u Kijevu i planira da se sastane sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom u Ženevi u petak.

Makron je rekao članovima Evropskog parlamenta da Francuska i Nemačka rade na oživljavanju formata za razgovore između Rusije i Ukrajine koji imaju za cilj da obezbede puno poštovanje mirovnog sporazuma između dve zemlje iz 2015.

Na početku francuskog predsedavanja EU, Makron je u govoru u Evropskom parlamentu poručio i da Zapadnom Balkanu treba poslati jasnu poruku da postoji perspektiva člantsva, ali je naveo da se moraju preduzeti reforme unutar Evropske unije (EU) kako bi bio moguċ prijem novih članica.

Francuski predsednik je rekao poslanicima da Evropska unija i Britanija moraju da pronađu "put poverenja" u eri posle Bregzita.

"Ništa neće dovesti u pitanje prijateljstvo koje nas povezuje sa našim britanskim prijateljima", rekao je Makron u govoru, ali je dodao da je za izgradnju poverenja potrebna britanska vlada u „dobroj veri“ koja ispunjava ono što je dogovorila u svojim sporazumima sa EU.

Evropska unija mora da sklopi novi savez sa afričkim zemljama i Francuska će u tu svrhu organizovati samit sledećeg meseca, najavio je Makron.

XS
SM
MD
LG