Dostupni linkovi

Makron najavio gradnju šest nuklearnih reaktora


Francuski predsednik Emanuel Makron
Francuski predsednik Emanuel Makron

Francuska će izgraditi šest atomskih reaktora nove generacije EPR2 i razmotriti opcije za gradnju dodatnih osam, izjavio je u četvrtak, 10. februara predsednik Emanuel Makron, stavljajući nuklearnu energiju u centar nastojanja svoje zemlje da postigne nultu emisiju ugljen dioksida do 2050. godine, prenosi Rojters.

Makron je rekao da će nove elektrane graditi i njima upravljati državni dobavljač energije EDF i da će desetine milijardi evra biti odvojene za finansiranje ovih projekata.

„Ono što našoj zemlji treba, a uslovi postoje, jeste ponovno rođenje francuske nuklearne industrije“, rekao je Makron, otkrivajući novu nuklearnu strategiju u istočnom industrijskom gradu Belforu.

Obećavajući da će ubrzati razvoj solarne energije i energije vetra na moru, Makron je takođe rekao da želi da produži životni vek starijih nuklearnih elektrana u zemlji na više od 50 godina sa trenutno 40 godina za određene reaktore, pod uslovom da su bezbedni.

Najava dolazi u teškom trenutku za dugom opterećen EDF, koji se suočava sa kašnjenjima i prekoračenjem budžeta za nove nuklearne elektrane u Francuskoj i Britaniji, i problemima sa korozijom u nekim od svojih zastarelih reaktora.

Ovaj plan učvršćuje posvećenost Francuske nuklearnoj energiji, osloncu posleratne industrijske moći zemlje, ali čija je budućnost bila neizvesna nakon što su Makron i njegov prethodnik obećali da će smanjiti njen udeo u energetskom bilansu zemlje.

Na promenu Makronovog stava su uticali ambiciozni ciljevi Evropske unije za nultu emisiju ugljen dioksida u roku od tri decenije.

Rastuće cene energenata i zabrinutost zbog oslanjanja Evrope na uvoz ruskog gasa takođe su ubedili francuske zvaničnike u potrebu veće energetske nezavisnosti.

EDF procenjuje cenu šest novih reaktora na oko 50 milijardi evra (57,36 milijardi dolara), u zavisnosti od uslova finansiranja.

Prvi novi reaktor biće pušten u rad do 2035. godine, rekao je Makron najavljujući da se razmatra pokretanje još osam reaktora

Francuska će takođe povećati svoj kapacitet solarne energije deset puta do 2050. na više od 100 gigavata (GV) i izgraditi 50 priobalnih vetroelektrana sa kombinovanim kapacitetom od najmanje 40 GV.



Zakokret u francuskoj strategiji

Makronova odluka da produži vek trajanja postojećih elektrana označila je preokret u odnosu na ranije obećanje da će zatvoriti više desetina od 56 reaktora EDF-a do 2035. godine.

Nuklearna bezbednost i dalje izaziva podele u Evropi nakon katastrofe u Fukušimi u Japanu 2011.

"Određene zemlje su napravile ekstreman izbor da okrenu leđa nuklearnoj energiji. Francuska nije to učinila", rekao je Makron.

Grupa za kampanju za zelenu energiju Association negaWatt optužila je Makrona za „produbljivanje francuske zavisnosti“ od nuklearne energije.

Ako se odobre nova pravila EU, to bi trebalo da smanji troškove finansiranja projekata nuklearne energije.

“Država će preuzeti svoje odgovornosti u obezbeđivanju finansija EDF-a i njegovih kratkoročnih i srednjoročnih kapaciteta,“ rekao je Makron.

EDF-ovi EPR reaktori su imali problematičnu istoriju. EPR projekti u Flamanvilu u Francuskoj i Hinkli Pointu u Britaniji rade godinama duže nego što je predviđeno i prekoračili su budžet za više milijardi, dok su EPR reaktori u Kini i Finskoj pogođeni tehničkim problemima.

Uz poteškoće EDF-a, Makron, kome predstoji nadmetanje za drugi mandat za dva meseca i nastoji da spreči gnev javnosti zbog rastućih računa za energiju, naredio je kompaniji da proda jeftiniju energiju rivalima – potez koji će smanjiti za 8 milijardi evra zaradu EDF-a za 2022.

Vrednost akcija EDF-a je pala za 18 odsto od početka godine.

EDF je u četvrtak potvrdio da će kupiti nuklearnu turbinsku jedinicu sa sedištem u Francuskoj od General Electrica, jer kompanija želi da objedini nuklearne aktivnosti za koje se smatra da su strateške.

XS
SM
MD
LG