Dostupni linkovi

Džonson i Makron najavili veću podršku Ukrajini na početku samita G7


Francuski predsjednik Emanuel Makron (L) i britanski premijer Boris Džonson na sastanku na marginama G7 samita, dvorac Elmau, Njemačka, 26. juni 2022.

Premijer Velike Britanije, Boris Džonson (Johnson) i predsjednik Francuske Emanuel Makron (Macron) su rekli da će obezbijediti veću podršku Ukrajini u njenom ratu sa Rusijom, saopšteno je iz Džonsonovog kabineta u nedjelju, 26. juna.

Dva lidera su se sastala na marginama samita G7 u Bavarskoj, na jugu Njemačke, u nedjelju 26. juna.

"Složili su se da je ovo kritičan trenutak za dalji tok rata, te da je ovo prilika da se preokrene situacija u ratu", navodi se u saopštenju iz Downing Streeta.

Džonson i Makron su "istakli potrebu da se podrži Ukrajina, da se ojača u ratu i u budućim pregovorima".

Britanski lider je rekao Makronu da bi "bilo koji pokušaj da se odmah riješi konflikt samo prouzrokovao stalnu nestabilnost".

Dodao je da bi se time rizikovalo da "Putin bude ohrabren da manipuliše suverenim zemljama i međunarodnim tržištima do daljnjeg".

Za razliku od Makrona, koji održava kontakte sa Putinom, Džonson odbacuje bilo kakve razgovore sa ruskim liderom, kojeg naziva "diktatorom" od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara.

Bajden: Moramo da se držimo zajedno

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) je ponovo pozvao na jedinstvo Zapada, i pohvalio vođstvo njemačkog kancelara Olafa Šolca (Scholz), uoči ključnog samita G7 na kojem će biti riječi o novim sankcijama za Rusiju i posljedicama rata u Ukrajini.

"Moramo da se držimo zajedno", rekao je Bajden Šolcu uoči dvodnevnog samita u Bavarskoj 26. juna.

Američki predsjednik Džo Bajden (L) i njemački kancelar Olaf Šolc na početku samita G7 u Bavarskoj, 26. jun 2022.
Američki predsjednik Džo Bajden (L) i njemački kancelar Olaf Šolc na početku samita G7 u Bavarskoj, 26. jun 2022.

Dodao je da je ruski predsjednik Vladimir Putin očekivao "da će se NATO i G7 na neki način razdvojiti, ali to se nije dogodilo niti će".

Uoči samita, američki i britanski zvaničnici su najavili da će članice ove grupa zabraniti kupovinu ruskog zlata, što je još jedan udarac na džepove najbogatijih Rusa.

Takođe, ranije u nedjelju, raketni napadi na Kijev su dali novi zamah zahtjevima ukrajinskih zvaničnika za pomoć da se odbije ruska invazija, koja traje već više od četiri mjeseca.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova, Dmitro Kuleba, podijelio je na Tviteru sliku sedmogodišnje djevojčice koju spasioci izvlače iz ruševine zgrade u Kijevu, i tražio od grupe G7 "još sankcija za Rusiju i još teškog naoružanja za Ukrajinu".

Na samitu u Bavarskim Alpima učestvuju lideri SAD-a, Velike Britanije, Francuske, Italije, Njemačke, Kanade i Japana.

Samit G7 je prvi od dva ključna koja će se desiti iduće nedjelje, usred rastućih problema na globalnom nivou – a Putinov rat u Ukrajini i povezane krize sa hranom i energentima su visoko na toj listi.

Nakon samita u Bavarskoj, lideri NATO zemalja će održati samit u Madridu, od 28. do 30. juna.

Izvor: AFP, RFE/RL

XS
SM
MD
LG