Dostupni linkovi

Makedonija: Demonstranti proširuju zahteve, opozicija nastavlja sa "bombama"


Sednica Sobranja
Sednica Sobranja

Makedonija je u sredu dobila nove ministre unutrašnjih poslova, te transporta i veza, nakon što su ostavke na te funkcije u utorak uveče podneli Gordana Jankuloska i Mile Janakieski. U međuvremenu, nastavljeni su antivladini protesti, a i lider opozicije Zoran Zaev je u sredu nastavio obelodanjivanje takozvanih bombi o kriminalnim delima vlasti.

Nekoliko hiljada demonstranata i sredu se prvo okupilo pred zgradom Vlade u Skoplju, a zatim otišlo pred Osnovni sud 1, tražeći oslobađanje studenata uhapšenih na protestima prošlog utorka.

Na protestu su zatražene ostavke cijele vlade, a demonstranti su nosili transparente "Protestujem za ostavku cele vlade", "Zbogom Nikola", te uzvikivali "Ostavke", "Dole diktatura" i "Gotovo je gotovo".

Opozicioni lider Zoran Zaev u sredu je objavio prisluškivane telefonske razgovore na kojima se čuju, kako je rekao, visoki funkcioneri vladajućih partija kako dogovaraju mutne poslove i milionske tendere.

Parlament je u sredu prihvatio predlog premijera Nikole Gruevskog i na dužnost ministra unutrašnjih poslova imenovao Mitka Čavkova, dosadašnjeg direktora Biroa za javnu bezbednost, a za ministra za transport i veze dosadašnjeg direktora Javnog preduzeća za puteve Vladu Misajlovskog.

Za ovaj predlog su se izjasnila 74 poslanika, a četiri su bila protiv. Na sedmici nije bilo opozicionih poslanika koji već više od godinu dana bojkotuju rad Sobranja.

Na sednici je Gruevski rekao da je prihvatio ostavke kako bi se otvorio put za rešavanje političke krize nakon što je opozicija objavila snimke prisluškivanih telefonskih razgovora. On je pohvalio dosadašnje ministre za sve što su uradili proteklih godina i sve reforme koje su sproveli.

“Nesumnjivo, njihovo delovanje u ovom pravcu ih je dovelo u situaciju da budu trn u oku svakog kriminalca, bez razlike da li je on osuđivan ili aboliran za kriminal, bez razlike da li su domaće petokolonaške ili strane neprijateljske službe”, rekao je Gruevski.

Opozicija je ostavke nazvala paničnom reakcijom premijera u uslovima kada nema manevarskog prostora da dokaže svoju istinu i ostane na premijerskoj funkciji.

Opozicija će se vratiti u parlament tek na onoj sednici na kojoj se bude glasalo o prelaznoj vladi, kaže Tito Petkovski iz opozicione Nove Socijaldemokratske partije.

“Za mene lično nema nikakve dileme da Gruevski treba što pre da napusti funkciju, ukoliko zaista želi dobro Makedoniji i svojoj partiji. Vraćanje opozicije u parlament je direktno u korelaciji sa njegovom ostavkom”, poručio je Petkovski.

Pored Gordane Jankuloske i Mileta Janakieskog u utorak uveče je ostavku podneo i direktor Uprave za bezbednost i kontraobaveštavanje Sašo Mijalkov.

Oni su u obrazloženjima ostavki naveli da odlaze zbog duboke političke krize u zemlji i prisluškivanih telefonskih razgovora koje je objavila opozicija.

Iako se spekulisalo u javnosti da su i drugi ministri podneli ostavke, za sada su zvanično potvrđene samo ove tri.

Ostavke su došle nakon jednonedeljnih protesta na kojima se tražila odgovornost za prikrivanje ubistva mladog Martina Neškoskog od pre četiri godine na trgu u Skoplju, kada je vladajuća VMRO DPMNE proslavljala izbornu pobedu.

Ljudi koji svakog dana protestuju su najavili da su njihovi zahtevi dopunjeni traženjem hitne ostavke čitave Vlade i preuzimanjem odgovornosti, oslobađanjem aktivista koji su uhapšeni za vreme protesta i formiranjem vlade koja će demokratizirati institucije.

U protekla dva dana, odmah nakon oružanog sukoba u Kumanovu, nekoliko stranih ambasadora su imali susrete sa premijerom Nikolom Gruevskim, liderom partije Albanaca u Vladi, Demokratske unije za integracije, Alijem Ahmetijem, i predsednikom opozicionog Socijaldemokratskog saveza Zoranom Zaevim. Oni su prilično jasno zatražili od njih rešavanje ove situacije i preuzimanje odgovornosti.

XS
SM
MD
LG