Dostupni linkovi

Makedonski protesti na prazničnoj pauzi


Makedonija: Šarena revolucija se nastavlja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:36 0:00

Makedonija: Šarena revolucija se nastavlja

Zbog uskršnjih i prvomajskih praznika, protesti u Makedoniji će mirovati nekoliko dana.

Iz građanskog pokreta “Protestiram”, koji organizuje takozvanu Šarenu revoluciju, naglašavaju da je razlog za pauzu demonstracija to što veliki broj građana za vreme praznika boravi u rodnim krajevima ili na kratkom odmoru. Ipak, oni podržavaju, kako kažu, sve antirežimske akcije i proteste u okviru borbe za radnička prava.

Vladimir Delov iz ovog pokreta kaže da su dobili mnogo pozitivnih, ali i negativnih kritika.

“Iskoristićemo ova četiri dana da radimo na negativnim kritikama, da odgovorimo na zahteve građana u vezi protesta i nadamo se da ćemo od utorka pa nadalje ispuniti očekivanja ljudi. Moguća je radikalizacija, uključenje većeg broja elemanata u proteste, kao i povećanje masovnosti. Radiće se u sva tri pravca.”

Delov kaže da su zadovoljni dosadašnjim odzivom, ali smatraju da je neophodna još veća masovnost, jer je, kako naglašava, protest protiv režima građanska dužnost, a ćutanje saučesništvo.

Iz pokreta “Protestiram” najavljuju da će protesti i dalje biti nenasilni, ali ipak nemirni. Delov smatra da je naivno očekivati ispunjavanje zahteva od strane ljudi koji su deo priče o kidnapovanju države, dodajući da je neophodna reforma vladajuće partije.

On naglašava da se treba formirati tehnička vlada na neodređeno vreme, koja bi uspostavila temelje liberalne demokratije i sprovela reforme koje od Makedonije traži međunarodna zajednica.

I predstavnici Građanskog pokreta za odbranu Makedonije (GDOM), koji protestuju sa provladinim stavovima, stavljaju u mirovanje svoje aktivnosti do završavanja verskih praznika.

Aleksandar Pandov kaže da će posle toga nastaviti gde su stali.

“Građanski pokret za odbranu Makedonije, u zavisnosti od aktivnosti i politika koje će se voditi u daljem periodu, posle Uskrsa će imati aktivnosti koje će biti slične dosadašnjim. Ako se stvari smire, u čemu nisam optimista, ne bi imali razloga zašto da izlazimo na ulice.”

Protesti takozvane Šarene revolucije su ušli u svoju treću nedelju. Njih obeležava bacanje farbe na neke objekte iz kontroverznog projekta “Skopje 2014”, a uključili su se i građani iz više gradova u Makedoniji.

Oni traže ostavku predsednika Gjorga Ivanova i povlačenje njegove odluke o aboliciji 56-oro političara iz vlasti i opozicije povezanih sa aferom prisluškivanja, kao i povlačenje odluke o održavanju prevremenih izbora 5. juna.

Sa druge strane, na protestima u organizaciji GDOM-a, traži se održavanje izbora u ovom terminu, kao i ukidanje abolicije opozicionim političarima.

XS
SM
MD
LG