Dostupni linkovi

Makedonske kompanije izgubljene u navigaciji NATO tržištem


Zastave NATO-a i Sjeverne Makedonije, ilustrativna fotografija iz arhive
Zastave NATO-a i Sjeverne Makedonije, ilustrativna fotografija iz arhive

Svaka registrovana kompanija u sistemu za javne nabavke u Sjevernoj Makedoniji može da "napadne" i na NATO tendere za javne nabavke. To treba da omogući ekonomske koristi od članstva u Alijansi i da priliku makedonskim kompanijama da postanu dio lanca nabavki i snabdijevanja proizvodima za potrebe NATO vojski, baza i raznih misija u svijetu.

Međutim, da bi izvojevale pobjedu na tenderu na međunarodnom nivou nad konkurentskim kompanijama u savezničkim zemljama, makedonske kompanije moraju odgovoriti zahtjevima Alijanse i tehnološki i razvojno.

U Ministarstvu odbrane, koje vodi postupak za dobijanje saglasnosti za upis u registar kompanija koje mogu konkurisati na tržištu NATO-a, kažu da ne postoje posebni uslovi i standardi koje treba ispuniti, a koji se razlikuju od makedonskog zakonodavstva. Međutim, u četiri godine od ulaska Sjeverne Makedonije u Alijansu, 44 kompanije su pokazale takav interes.

Evidencija Ministarstva odbrane pokazuje da su ove 44 registrovane kompanije iz različitih sektora - prehrambene industrije, namjenske proizvodnje specifične zaštitne opreme, kompanije iz sektora prerađivačke industrije, građevinskog sektora, za organizaciju događaja i drugo.

Članstvom Sjeverne Makedonije u NATO-u i nakon usaglašavanja domaćeg zakonodavstva, Ministarstvo odbrane je u septembru 2021. godine osnovalo poseban Centar za podršku kompanijama koje učestvuju na tenderima Alijanse.

U četiri godine od ulaska Sjeverne Makedonije u Alijansu, 44 kompanije su pokazale interes za učešće na NATO tenderima.

Ovaj centar pruža kompletnu podršku svakoj makedonskoj kompaniji koja pokaže interesovanje za dobijanje potvrde o ispunjenosti uslova u postupcima javnih nabavki NATO-a. Cijela procedura ne traje duže od 30 dana.

"I od samih privrednih subjekata očekujemo da naprave razvojne planove u skladu sa mogućnostima koje nudi članstvo u NATO-u. Ne samo u kontekstu sigurnosti i stabilnosti zemlje, što otvara mogućnost za investiranje i povećanje njenih kapaciteta, nego i u pogledu njihovog razvoja koji će im omogućiti da samostalno ili zajednički konkurišu na NATO tržištu. Na samim kompanijama je da procijene svoje kapacitete, unaprijede ih i ne propuste ovu priliku", rekli su za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Ministarstva odbrane.

Nema iskustva u sklapanju ugovora

Ministarstvo odbrane ne raspolaže podacima koliko je makedonskih kompanija uspjelo pobijediti na tenderima u okviru Alijanse.

Navode da iako nema obaveze da kompanije informišu Ministarstvo odbrane o uspjehu ponuda i eventualnom izboru makedonske kompanije na NATO tržištu, mogu potvrditi da su do sada dvije kompanije koje su učestvovale na ovim tenderima dobile tri pojedinačna ugovora. Radi se o dva ugovora za kompaniju u građevinskom sektoru i jednom ugovoru za kompaniju u sektoru organizacije događaja.

U Privrednoj komori Sjeverne Makedonije za RSE je rečeno da do sada nijedna njihova kompanija nije dobila direktan NATO tender za nabavku određene vrste proizvoda.

U decembru 2022. godine, u okviru Privredne komore, osnovan je potkomitet pod nazivom "NATO i poslovna zajednica", čija je funkcija da informiše i pomaže makedonskim kompanijama zainteresovanim za saradnju sa NATO-om, a čiji je predsjednik prvi čovjek Komore Branko Azeski.

Branko Azeski na čelu je potkomiteta "NATO i poslovna zajednica"
Branko Azeski na čelu je potkomiteta "NATO i poslovna zajednica"

Za Komoru se ovdje ne radi samo o kapacitetima makedonskih kompanija ili ispunjavanju standarda u NATO-u, već to smatraju čitavim kompleksom aktivnosti da se postigne cilj.

"Glavni problem je nedostatak iskustva i povezanosti sa stranim kompanijama koje su već prisutne na NATO tržištu. Kako cijeli ovaj sistem funkcioniše, tendere za nabavku dobijaju veliki dobavljači, koji potom sklapaju ugovore sa određenim kompanijama iz regiona registrovanim u NATO sistemu", rekli su za RSE u Privrednoj komori.

"Glavni problem domaćih kompanija je nedostatak informacija - koje strane kompanije ulaze na te tendere - kako bi se mogle povezati sa njima kao podizvođači. Međutim, radi se o velikim potraživanjima, visokim standardima i velikim iznosima, a domaće kompanije bi rado ušle kao podizvođači kako bi stekli iskustvo u narednom periodu", navode u Komori.

Kao dodatni problem navode i to što nema predstavnika u Agenciji za logistiku i nabavku NATO-a.

"Predstavnici Vlade obećali su da će država pomoći makedonskim proizvođačima da se lakše registruju i prijave na tendere za javne nabavke. Potrebne su obuke za domaće kompanije, formiranje posebnog tijela u okviru Ministarstva koje će se baviti samo ovim pitanjem i delegiranje predstavnika države u Agenciju, koji će pomoći u umrežavanju domaćih kompanija sa onima iz zemalja NATO-a sa kojima naši proizvođači mogu da sarađuju", kažu u Privrednoj komori.

O zahjtevu Privredne komore obećanje je već dala ministarka odbrane Slavjanka Petrovska, koja je na nedavno održanom Danu industrije NATO-a izjavila da će "uskoro biti upućen predstavnik u Agenciju za podršku i nabavku, čime će se olakšati pristup makedonskim kompanijama tržište NATO-a".

NATO - Industrijski dan za kompanije

Ravnopravnost u ponudi proizvoda i usluga za potrebe NATO-a, povećano učešće na tamošnjem tržištu i udruživanje industrijskih kapaciteta svih zemalja. Ovo su generalni zaključci nedavno održanog NATO-Industrijskog dana u Skoplju, kojem su prisustvovali visoki predstavnici NATO Agencije za podršku i nabavku (NSPA) i NATO Agencije za komunikacije i informacije (NCIA), kao i predstavnici trgovinskih komora i makedonskih kompanija.

Raste interesovanje za upis makedonskih kompanija u evidenciju privrednih subjekata koji mogu učestvovati u nabavkama Alijanse.

U 2021. godini upisano je 8 preduzeća, a 2022. godine – 11, prošle 2023. godine u evidenciju je upisano 21 preduzeće, a samo u prva dva mjeseca 2024. godine broj preduzeća je 4.

Na pitanje RSE-a da li se oduzima NATO certifikat kompaniji čiji je vlasnik stavljen na crnu listu u SAD, iz Ministarstva kažu da nemaju zakonskog osnova da oduzmu pravo na registraciju ako je kompanija ispunila uslove.

RSE je poslao i pitanje Kancelariji za kontrolu strane imovine (OFAC) tražeći odgovore da li su države članice NATO-a dužne da sprovode sankcije i da se pridržavaju propisa OFAC-a o sankcijama. Do objavljivanja teksta odgovor nije stigao.

Podrška NATO-u je i dalje visoka

Oko 63 posto makedonskih građana želi da Sjeverna Makedonija ostane članica NATO-a, a jedan procenat njih više (64 posto) uvjereni si da članstvo u Alijansi smanjuje vjerovatnoću napada strane zemlje.

Na pitanje "za" ili "protiv" članstva u NATO-u, 24 posto glasalo je za izlazak Sjeverne Makedonije iz Alijanse, a gotovo isti broj je bio uzdržan.

Ove podatke za 2023. nedavno je objavio generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u svom godišnjem izvještaju uoči 75. godišnjice osnivanja Alijanse.

Za tekuću 2024. godinu Ministarstvo odbrane će za odbranu izdvojiti 2,05 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) Makedonije ili 327 miliona evra. Trećina ovog novca namijenjena je modernizaciji i opremanju Vojske. Sjeverna

Makedonija je jedna od 18 zemalja članica koje ove godine ispunjavaju NATO obavezu za izdvajanje 2 posto BDP-a za odbranu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG