Dostupni linkovi

Makedonska vojska nabavlja sisteme za protivoklopnu borbu i letjelice


Vojska Sjeverne Makedonije nabavlja i "strajker" oklopna vozila. Na fotografiji američki oklopni transporteri "strajker" spremni za slanje u Rumuniju, iz baze u Vilseku u Njemačkoj, februar 2022.
Vojska Sjeverne Makedonije nabavlja i "strajker" oklopna vozila. Na fotografiji američki oklopni transporteri "strajker" spremni za slanje u Rumuniju, iz baze u Vilseku u Njemačkoj, februar 2022.

Nabavka prenosivih protivoklopnih sistema od SAD za Vojsku Sjeverne Makedonije je projekat koji je započet 2021. godine i trebao bi biti završen do 2028. godine, objašnjava Ministarstvo odbrane, nakon što je ugovor o nabavci dobio zeleno svjetlo Vlade.

Projekat kupovine ovih sistema, poznatih kao "džavelini", vrijedan je oko 40 miliona dolara. Namijenjeni su za laku pješadijsku bataljonsku formaciju.

"Finansiranje ovog projekta je kombinovano iz nacionalnog finansiranja i finansiranja američke vlade", rečeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Ministarstva odbrane.

Pored nabavke, kako navode, projekat obuhvata i "tehničku podršku, simulatore za obuku, planiranu obuku za rukovanje, održavanje i skladištenje i potreban broj protivoklopnih raketa za sisteme".

I Vlada i Ministarstvo odbrane navode da je nabavka nove opreme za modernizaciju i opremanje Vojske kako bi se postigla "puna interoperabilnost sa vojskama zemalja partnera NATO-a".

Vlada u Skoplju usvojila je 5. marta informaciju o zaključivanju sporazuma sa Vladom SAD za protivoklopne borbene sisteme, navodeći da je pri tom "utvrđen usaglašen tekst amandmana na Pismo ponude i prihvatanja MK-B-UCF JAVELIN - JLTV" između dvije strane.

"Ovom odlukom Vlade nastavljen je već započeti postupak nabavke prenosnih sistema za protivoklopnu borbu, namijenjenih pješadiji iz sastava lake pješadijske bataljonske grupe", pojasnili su iz Vlade nakon sjednice.

"Džavelini" su projektili koji se koriste u protivoklopnoj borbi, kao što je, naprimjer, gađanje tenkova.

'Džaveline' koristi i ukrajinska vojska. Na fotografiji ukrajinski vojnici koriste lanser sa američkim projektilima 'džavelin' tokom vojnih vježbi u oblasti Donjeck, Ukrajina, januar 2022.
'Džaveline' koristi i ukrajinska vojska. Na fotografiji ukrajinski vojnici koriste lanser sa američkim projektilima 'džavelin' tokom vojnih vježbi u oblasti Donjeck, Ukrajina, januar 2022.

Sredinom januara ove godine pojavila se i vijest da Kosovo kupuje "džaveline" iz Sjedinjenih Država, nakon što je Vašington odobrio prodaju ovih protivtenkovskih projektila vladi u Prištini.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je tada da je takva odluka američkih vlasti "veliko razočarenje". Srbija, pak, koja se deklariše kao vojno neutralna zemlja i kupuje oružje i na Istoku i na Zapadu, sredinom februara je predstavila sistem protiv bespilotnih letjelica kupljen od Rusije, koji je dogovoren i kupljen prije ruske invazije na Ukrajinu, kako tvrdi Beograd.

Tu su i laka oklopna vozila

Opremanje grupe lakih pješadijskih bataljona prenosnim protivoklopnim borbenim sistemima za vojsku samo je dio sporazuma Sjeverne Makedonije sa Sjedinjenim Državama.

Ministarstvo odbrane je, kako pojašnjavaju, još u septembru 2018. godine, odlukom sa vladine sjednice, dobilo zadatak "da iskoristi mogućnosti opremanja deklarisanih snaga, posebno lake pješadijske bataljonske grupe".

Nakon toga zaključen je ugovor o opremanju vojne jedinice. Ovaj ugovor je na period od 2019. do 2028. godine, a pored protivoklopnih borbenih sistema predviđa i nabavku oklopnih vozila.

U pitanju su laka oklopna vozila na točkovima tipa JLTV (JLTV) i "Strajker" (STRYKER).

Američke trupe ispaljuju raketu "stinger" iz svog oklopnog borbenog vozila "strajker" tokom vojne vježbe u Rutji, Estonija, 10. marta 2022.
Američke trupe ispaljuju raketu "stinger" iz svog oklopnog borbenog vozila "strajker" tokom vojne vježbe u Rutji, Estonija, 10. marta 2022.

Do sada su, kao što je poznato, stigla 32 laka oklopna vozila koja su već stavljena u upotrebu. Ovaj dio projekta oklopnih vozila trebao bi biti završen do 2027. godine, što znači da bi u narednom periodu trebalo da stignu nova. Prema ranijim najavama ministarke odbrane Slavjanke Petrovske, isporuka oklopnih vozila "strajkeri" očekuje se krajem ove godine.

Vrijednost projekta za laka oklopna vozila je 200 miliona dolara, a njegovo finansiranje je kombinovano od državnog novca i finansiranja američke vlade, baš kao i u slučaju prenosnih protivoklopnih borbenih sistema.

"U cijenu su, pored lakih oklopnih vozila na točkovima, uključeni i simulatori za obuku, obuku kadrova Vojske za upravljanje i održavanje, rezervni dijelovi za popravke i neophodno naoružanje različitih tipova i kalibara za ispunjavanje misije lake pješadijske borbene grupe", saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Za novu opremu ove godine 100 miliona eura

Usvajanjem državnog budžeta za 2024. Sjeverna Makedonija je za odbranu izdvojila istorijski najviše do sada - 2,05 posto bruto društvenog proizvoda (BDP). To je skoro 330 miliona eura ili 50 miliona više od prošlogodišnjeg budžeta.

Od toga je za ulaganja u novu i savremenu opremu u ovoj godini, kako je naznačilo Ministarstvo odbrane krajem decembra 2023. godine, planirana trećina, odnosno skoro 100 miliona eura, što je za 10 miliona eura više nego prethodne godine.

Sumirajući postignuto u 2023. godini, iz ovog resora su krajem decembra saopštili da nastavljaju sa realizacijom ostalih nabavki koje se očekuju u narednih nekoliko godina, ukazujući na nove sisteme protivvazdušne odbrane iz Francuske i artiljerijske sisteme iz Turske.

Slijede i dronovi

U planu je i nabavka sofisticiranih dronova za Vojsku, koje bi koristile i druge institucije. Za njih je Petrovska u svojim javnim nastupima najavila da će nabavka i formalno početi ove godine.

Među opremom koju Sjeverna Makedonija planira kupiti je osam višenamjenskih helikoptera. U međuvremenu, prošle godine je potpisan okvirni sporazum sa Češkom za nabavku rezervnih dijelova za vojne avione. U prvoj polovini 2024. očekuje se i dolazak dva obnovljena transportna helikoptera Mi 8/17 iz Češke.

Odbrana je najavila da će odluka za osam novih helikoptera biti donesena početkom ove godine. Petrovska je tada, u intervjuu za "360 stepeni" na Makedonskoj radio-televiziji krajem januara, naznačila da je stav menadžment upravljačke grupe da prihvati ponudu italijanskih proizvoda "Leonardo" i da to treba preći u slijedeću fazu - na komisiju za nabavku i pregovore sa kompanijom. Ponuda, kako je pojasnila, podrazumijeva kupovinu dva tipa aviona "agusta 149" i "agusta 169". Jedan kapaciteta 14 putnika sa opremom, a drugi do osam putnika.

Ova kupovina bi trebalo da košta oko 230 miliona eura.

Na dugoročnom planu, za modernizaciju i opremanje Vojske, kako je ranije najavio ministar, u periodu od 2019. do 2032. godine biće utrošeno oko 900 miliona evra. Ovaj iznos nije fiksni, već je procjena troškova. Proces bi trebao omogućiti da se staro sovjetsko i jugoslovensko oružje postepeno zamijeni novim sistemima zapadne proizvodnje.

Dio stare opreme, poput tenkova, aviona "suhoj" i helikoptera Mi 24, odlučeno je da se doniraju Ukrajini, koja se suočava sa invazijom Rusije.

Sjeverna Makedonija će 27. marta ove godine obilježiti četiri godine od ulaska u NATO. Članice ovog saveza dogovorile su se još prije deset godina da će u roku od jedne decenije dostići kvotu po kojoj će najmanje dva posto državnog budžeta biti izdvojeno za odbranu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG